Iz proračuna Mostara plaću primaju
 510 Bošnjaka i 360 Hrvata

Taj projekt nikada nije ugašen, a očekujem da će kolega Faruk Ćupina ponovno raditi na tome nakon što se vrati s godišnjeg odmora, rekao je Večernjem listu Murat Čorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara i jedan od čelnih ljudi SDA u ovom gradu.

Inače, "Mostarska inicijativa" je održala nekoliko tribina koje se nisu mogle pohvaliti nekim rezultatima, a uglavnom su s ovih skupova slane poruke straha Bošnjacima u Mostaru, spominjala se majorizacija, protjerivanja i plan Hrvata da od Mostara naprave stolni grad. S druge strane hrvatski političari imaju sasvim drugi stav.

Kako je Večernjem listu rekao Marko Gilja, predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara, ne da ne postoji majorizacija nad Bošnjacima u ovom gradu nego je znatno veći broj Bošnjaka u odnosu na Hrvate koji primaju plaću iz gradskog proračuna.

- Prema podacima do kojih smo došli, 510 Bošnjaka prima plaću iz proračuna grada, dok je broj Hrvata 360. Tu su ubrojene sve institucije čiji službenici primaju plaću iz gradskog proračuna, a ne samo Gradska uprava. Na žalost, bošnjački političari se ponašaju kao za švedskim stolom. Uzimaju samo ono što im odgovora i to ističu kao probleme, dok za cijelu sliku ne mare previše. Hrvati žele europski Mostar, a kada uzmete ove podatke jasno se vidi kako nema govora o bilo kakvoj majorizaciji, kaže Gilja..

Sličan stav ima i dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović. On ističe kako će hrvatski vijećnici ovo pitanje uskoro pokrenuti na Gradskom vijeću, te kako se radi o problemu koji se ne može stavljati pod tepih. - Gledajući popise, našli smo poduzeća u kojima radi jedan ili nijedan Hrvat. S druge strane, ne možete naći poduzeće gdje radi jedan ili nijedan Bošnjak. Kako onda možemo govoriti o željama Hrvata da nekoga protjeraju ili majoriziraju, pita Vidović.

I dok stižu najave kako će se o ovoj temi raspravljati na Gradskom vijeću, još nitko ne zna kada će biti održana sjednica. Svi se vraćaju na posao idućeg tjedan, a Murat Čorić na pitanje može li ovakvo Gradsko vijeće više uopće funkcionirati, ističe kako je ostalo još puno posla.

- Jedno od najvažnijih pitanja o kojima ćemo raspravljati je rebalans gradskog proračuna. Tu je i niz drugih odluka koje će se naći pred nama. Naše je da radimo sve do trenutka kada se ne donese odluka o raspuštanju ovoga Gradskog vijeća i imamo puno posla, zaključio jepredsjednik Gradskog vijeća Mostara. I njegove kolege se slažu s ovom konstantacijom.