Istočni dio Mostara obilježio Dan neovisnosti BiH, u zapadnom dijelu organiziran karneval

karneval
...u istočnom dijelu Mostara, dok je u zapadnom dijelu grada održan tradicionalni karneval mostarskih mažoretkinja, javlja dopisnika Anadolu Agency.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mostarskim Šehitlucima, brojna izaslanstva su odala poštovanje šehidima i poginulim borcima Armije RBiH tijekom rata u ovom gradu. Među njima su bili predstavnici Kluba Bošnjaka u županijskoj Skupštini, predstavnici boračkih populacija, učenici osnovnih škola i studenti Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru.

Okupljenima se obratio Šerif Špago, jedan od proslavljenih mostarskih ratnih zapovjednika. Špago je podsjetio na događaje koji su prethodili raspisivanju referenduma za suverenost i neovisnost Bosne i Hercegovine.

- Time je BiH, u skladu sa povijesnim činjenicama njezinog tisućugodišnjeg postojanja, njezine antifašističke borbe, demokratskih odluka ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, prosperitetnog razvoja, međunarodno priznata i stekla potpunu državnost i suverenost i međunarodno pravni subjektivitet, podsjetio je Špago.

Mažoretkinje i karneval

U organizaciji Mostarskih mažoretkinja, u suradnji sa dječjim vrtićima i hrvatskom glazbom, ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u zapadnom dijelu Mostara održana je tradicionalna manifestacija Dani karnevala.

- Meni je zaista drago da ćemo i ove godine napraviti karnevalsku povorku. Danas imamo puno štrumpfova, klaunova i mislim da će ova vesela povorka uspjeti usrećiti Mostarce bar na jedna dan, istaknula je Anja Puhalo, voditeljica i koreografkinja Mostarskih mažoretkinja.

Brojne ugostiteljske radnje i sjedišta gospodarskih subjekata u istočnom dijelu Mostara okićeni su zastavama BiH, dok u zapadnom dijelu grada zastava BiH nije bilo čak ni na zgradama državnih institucija. Na nedavno zapaljenoj zgradi županijske vlade radnici i danas izvode sanacijske radove, prenosi dopisnik Anadolu Agency.