Inzko: Građani Mostara zaslužuju demokratski izabranu vlast

Mostar, Neretva, Buna, klima uređaj, Valentin Inzko, Mostar, statut
...skupštini BiH i predstavnici međunarodne zajednice počeli razgovarati o rješenjima koja bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru, na osnovu izbornog sustava koji je u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH.

Apelirajući na predstavnike stranaka da nađu rješenje za Mostar, visoki predstavnik Valentin Inzko istakao je širi značaj provedbe ove sudske odluke.

- Puno je toga što može biti stvar izbora za institucije i političare, ali vladavina prava to nije, rekao je Inzko.

Podsjećajući da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, Inzko je predstavnicima stranaka rekao da je neuspjeh neprihvatljiv.

- Morate pregovarati, naći kompromis i napraviti dodatni napor koji će osigurati provedbu odluke Suda.

Građani Mostara zaslužuju da imaju demokratski izabrane zakonodavne i izvršne organe, bez osporavanih mandata i bez daljnjeg odlaganja poručio je Inzko.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić izjavio je da na današnjem sastanku nije bilo konkretnih prijedloga rješenja, te da su svi učesnici istakli spremnost za kompromis i dijalog, jer građani Mostara zaslužuju da budu ravnopravni s ostalim građanima BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je ohrabren današnjim sastankom jer je jasno da rješenja nema bez međusobnog uvažavanja i kompromisa, kao i da je obaveza svih da Mostar bude deblokiran i da mu bude otvorena evorpska perspektiva, uz zadražavanje njegove multietničnosti.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sanjin Halimović rekao je da u ovoj stranci smatraju da, ukoliko ne bude moguće postići kompromisno rješenje, treba ukinuti nelegalni Statut Grada Mostara i Statut koji je donio Hans Košnik.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda naglasio je da je proces implementacije odluke Ustavnog suda BiH konačno počeo i da HDZBiH u njemu aktivno sudjeluje, potcrtavši da se nada da će konačno rješenje za Mostar biti na tragu prijedloga ove stranke.

Nakon današnje razmjene mišljenja među predstavnicima stranka, prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore u sljedećih nekoliko dana počet će bilateralne razgovore sa svim učesnicima kako bi se politički proces odvijao što brže.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Evrope, nazočili su današnjem sastanku kako bi pokazali odlučnost međunarodne zajednice da pomogne domaćim akterima da dođu do rješenja.

Predstavnici kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara također su učestvovali u razgovorima.

Fena