Interview: Vedran Biokšić dopredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Mostar

U svemu tome svakako prednjači Studentski zbor koji je koncem godine organizirao akciju Dani darivanja koja je trajala nekoliko dana, i koja je napravila pravi pozitivni bum u gradu.

O tome, a i općenito o aktivnostima Studentskog zbora porazgovarali smo sa dopredsjednikom Vedranom Biokšićem.

Studentski zbor je pred blagdane organizirao Dane darivanja, pa kako ste zadovoljni odazovom studenata i građana na vašu akciju?

"Da, već drugu godinu zaredom organiziramo humanitarnu Božićnu akciju pod nazivom "Dani darivanja". Ove godine je ta akcija proširena tako da smo imali skupljanje hrane, robe, izložbu fotografija,koncert te manifestaciju kuhanog vina. Akcija je protekla odlično, skupljeno je 4 tone hrane za javnu i pučku kuhinju te za "Dom za stare i iznemogle osobe", kao i 2 puna kombija robe koji su proslijeđeni Caritasu. Građani su zaista kao i studenti se odazvali akcijom, studenti radom,zalaganjem, volontiranjem a građani su uistinu to prepoznali i to nas sve čini sretnima. Za bolnicu od izložbe fotografija još prikupljamo iako i to je proteklo jako dobro.

Inače kako ste zadovoljni radom Studentskog zbora i koliko studenata je redivito uključeno u rad zbora?

"Studentski zbor koliko uspjevam pratiti i što mogu komentirati kao član evo već više od godinu dana bilježi lagani napredak. Postaje sve neovisniji i sve više postoje konkretne stvari i projekti na kojima se radi. U rad studentskog zbora je kroz Predsjedništvo i predstavnike godina na fakultetima uključeno preko 100 studenata. Također u ovoj humanitarnoj akciji se veliki broj studenata priključio, tako da smo radili sa udrugom studenata socijalnog rada Zamfis kao i Franjevačkom mladeži Mostar, a vrijedi istaknuti i izložbu u kojoj su u humanitarne svrhe studenti darovali svoje fotografije".

Što bi se moglo istaći kao najveći nedostatak u Mostaru, vezano bar za studentsku populaciju.

"Studentima su najveći nedostatak sigurno visoke školarine koje puno otežavaju životni standard studenata. A Mostar kao grad još uvijek ne nudi dovoljno zabavnih i kulturnih sadržaja za studente koji bi to podigli na još jedan malo veći nivo. Ali i tu se mora primjetiti da zahvaljujući privatnim ulagačima Mostar ostvaruje napredak, a svojom ljepotom i jednostavnošću je sigurno privlačan za sve studente koji dolaze iz drugih krajeva. Također se nadam da će što više budućih studenata iz BiH doći u Mostar studirati i na taj način ne napuštati svoju domovinu".

Jesi li mostarski studenti dovoljno uključeni u športska dešavanja u gradu, a ako nisu kako ih animirati da više posjećuju utakmice nogometa, košarke ili rukometa?

"Mislim da tu nije problem u samim studentima, nego u situaciji u državi. Lige su jako loše, uvjeti na stadionima i u dvoranama također i klima koja je jako loša po pitanju toga da nije dovoljno privlačno studentima i mladima. A za sport jako mi je žao što se studenti više rekreativno bave sportom, ali sad Studentski zbor zajedno sa Sveučilištem radi na projektu da svi studenti imaju tjelesnu kulturu i na taj način besplatno korištenje dvorana odnosno sporta koji žele barem 2 puta tjedno".

Ima li Studentski zbor ikakve veze sa sličnim zborom koji djeluje na Univerzitetu, i kako komentirati one izjave njihovih čelnika u kojima su Zrinjski poistovijetili sa fašizmom. Koliko nam je poznato to do sada niko nije sankcionirao, niti se dotični ispričao?

"Nažalost suradnja ne postoji i nadam se da će se ta situacija popraviti. Jer studenti jedino zajedno mogu utjecati na društvo i državu i da rade na boljitku koji će sutra svima biti od koristi. Što se izjave tiče i situacije ostao sam jako razočaran. Prije nešto manje od godinu dana govorio sam o problemima u gradu, kao i o navijačima i filmu Mostar United koji je katastrofalan za odnose u gradu. Nažalost nakon toga sam prikazan kao fašist, rasist što nema nikakvog smisla. Mi kao studentski lideri se moramo brinuti za napredak društva i opće dobro, poglavito studenata, a ne ocjenjivati tko su fašisti i širiti mržnju. O tim stvarima ne bih više govorio bolje da se okrenem borbi za studentska prava".
Što zbor planira u budućnosti, mogu li se očekivati dalje humanitarne akcije koje bi trajale tijekom cijele godine?

"Zbor ima zaista velike planove za ovu godinu, pogotovo kroz projekt "Dani studentskog zbora" gdje će biti mnoštvo sportskih, kulturnih, zabavnih kao i edukacijskih događanjakoja ćebiti od koristi studentima. Što se tiče humanitarnih akcija, one nama nisu i ne smiju biti prioritet. Na prvom su mjestu studenti i njihova prava, a ukoliko možemo i izdvojimo vremena sigurno da ćemo uvijek pokušati nešto organizirati i pomoći najpotrebnijima".