Iako počinje vrijeme gripe, u Mostaru cjepiva još nema

Cjepivo u Dom zdravlja još uvijek nije stiglo, potvrdila je za Dnevni list službenica iz navedene ustanove, navodeći kako se o dolasku istoga još ništa ne zna.
Da bi stvar bila gora, cjepiva nema ni u jednoj gradskoj ljekarni, a o tome kad će ono biti dostupno, nitko ništa ne zna, iako nam je jedna službenica priznali da je to najčešće pitanje koje im se postavlja.

Nema razloga za paniku


Koji su stvarni razlozi zbog kojih cjepivo protiv gripe još nije stiglo, teško je govoriti iako su već po gradu počele kružiti spekulacije o nekom novom virusu, što nitko još nije potvrdio.

Iz Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi unatoč nekoliko pokušaja novinari mostarskog lista nisu dobili nikakvu informaciju, a na zatvorena vrata naišli su i u Centru za epidemiologiju.

Međutim, pandemija se ne može predvidjeti, kazao je dr. Ivo Curić, navodeći kako je o tome nezahvalno govoriti niti takvo što može itko najaviti.
No, prevencija od klasične gripe uvijek se preporučuje, a kašnjenje cjepiva unatoč nekim nagađanjima, kako je rekao, ne može se dovoditi u vezu sa sigurnosti korištenja istoga.

- Svaki kontinent ima svoj centar za pravljenje cjepiva protiv gripe i uvijek je uglavnom točno, kaže Curić, navodeći kako se i radi na osnovi onih virus koji su poznati. Tako, po njegovim riječima, čak i onaj virus koji je mutirao i izazvao prošle godine pandemiju sada za cijepljene osobe postaje bezopasan. Stoga sve što je mogao reći o problematici oko cjepiva jest to da je njegovo korištenje jako poželjno.
- Ja i moja obitelj ćemo se kao i svake godine cijepiti protiv gripe čim stigne cjepivo i preporučujem svim građanima da to isto urade, kazao je Curić.

Preporučuje se svima


Cjepivo se posebno preporučuje osobama krhkog zdravlja, starima i nemoćnima, te osobama koje su izložene stalnim kontaktu s velik brojem ljudi, gdje je jako lako pokupiti neki od virusa.

Inače, najpogodnije vrijeme za cijepljenje od sezonske gripe, kako ističu stručnjaci, svakako je mjesec listopad ili sami početak studenoga, ali se kod nas ti rokovi uvijek nekako prolongiraju i bivaju kasniji. Razlog tome je pored mnogih čimbenika nedvojbeno i činjenica da zima i sezona gripe u naše krajeve zbog klimatskih uvjeta dolaze nešto kasnije. 

U zadnjih nekoliko godina, prateći gripu u epidemiološkim službama ustanovljeno je da se kod nas najveći broj oboljelih osoba bilježi u mjesecu siječnju i veljači. Stoga, kako su stručnjaci objasnili, kod nas nije kasno ni u jedanaestom mjesecu za prijem cjepiva kako bi ista dala adekvatnu zaštitu od nadolazeće gripe.

Panika među građanima


Dnevni list podsjeća, prošle godine isporuka cjepiva protiv gripe također je kasnila, zbog čega su u strahu za svoje zdravlje udruge umirovljenika organizirale samoinicijativno cijepljenje, te kroz svoje fondove nabavljali cjepiva u ljekarnama. No, ove godine cjepiva nema ni u ljekarnama, a strah od zime i gripe već lagano unosi paniku među građane, osobito starije.

Stoga se uskoro očekuje oglašavanje nekoga od relevantnih osoba s informacijom da stiže cjepivo, koje je nedvojbeno jedna velika sigurnost za nadolazeće zimske dane mnogim Mostarcima i Mostarkama.

Dnevni list