I u Mostaru Vukovar svijetli - 18.11.2014

Vukovar, Vukovar, paljenje svijeća, svijeće
...Domovine na paljenje svijeća duž Vukovarske ulice u Mostaru i na svim prigodnim mjestima u Domovini i Iseljeništvu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Posljednjih 23 godine mjesec studeni je, za hrvatski Narod, mjesec obilježen bolom i tugom radi pada grada Vukovara. 18. studenog 1991., pao je grad Vukovar. Poginule su tisuće nedužnih civila i Hrvatskih vojnika braneći svoju Domovinu.

-Ovim putem, pozivamo Vas da, paljenjem svijeća oživimo uspomenu na sve poginule prije 23 godine, naveli su u priopćenju.

Svete mise služene su u 18 sati u Crkvi Sv. Petra i Pavla i Crkvi Sv. Mateja, te u mostarskoj Katedrali odakle su se vjernici nakon misa uputiti prema Vukovarskoj ulici u Mostaru. Isto tko u svim hrvatskim katoličkim misijama u svijetu ovih dana služit će se svete mise za sve poginile hrvatske branitelje i civile.

I ove godine studenti Sveučilišta u Mostaru u suradnji s braniteljskim udrugama Vukovara i HVIDRE Mostar organizirajli su na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru dobrovoljno prikupljanje priloga za socijalno ugrožene obitelji grada Vukovara.

Učenici Treće osnovne škole Mostar, predvođeni pedagoginjom Lejlom Knezović i vjeroučiteljicom Svjetlanom Andabak odazvali su se i ovoj humanitarnoj akciji. Donirali su, kako su nam kazali, koliko su mogli, ali od srca. Ispred spomenika Hrvatskih branitelja zapalili su svijeće, podsjećajući se na sve žrtve grada Heroja i Domovinskog rata.

Djelatnici Treće osnovne škole prošle su godine organizirali posjetu gradu Vukovaru. Jedan učenik je tom prigodom napisao:

„Iako se nisam ni rodio kada je Vukovar pao, i iako nemam nikakve posebne veze s gradom Herojem, obljetnica pada Vukovara je nešto što u meni budi posebnu emociju, jednostavno neopisivu riječima. Svake godine na taj dan zapalim jednu svijeću kako se nikada ne bi zaboravilo ono što se dogodilo na taj dan. Vukovar već dugi niz godina u meni ima i imat će posebno mjesto i ja sam siguran da ga nikada neću zaboraviti, a jednoga dana ću tako učiti i svoju djecu. Prošle godine sam prvi puta bio u Vukovaru i posjetio sam i bolnicu i Memorijalno groblje i spomen područje Ovčara i križ na Dunavu i cijelo vrijeme je u meni bio neki čudan, poseban osjećaj, mješavina tuge, ljutnje, ali i ponosa."

I zato upalimo svi 18.11. svijeću i pomolimo se za heroje Vukovara da se NIKAD ne zaboravi VUKOVAR./HMS/