HSPF organizira javnu tribinu HVO – jučer, danas, sutra

HVO postojavanje

...HVO - jučer, danas, sutra" koja će se održati u petak, 6. travnja 2018. g., u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače sa početkom u 19 sati.
O ovoj temi će govoriti:
Vladimir Šoljić - bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne
Željko Raguž - ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH
Mladen Begić - ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ŽZH
Hrvoje Mandić, kao moderator.

Javna tribina je dijelom reakcija na nove udare na konstitutivnost Hrvata u BiH koji su uslijedili nakon presude Haaškog suda u predmetu Prlić i ostali. Naime, prvo su podignute nove optužnice protiv pripadnika HVO-a u kojima se ističe sintagma „udruženi zločinački pothvat", potom smo imali inicijativu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da se iz naziva javnih poduzeća izbace prefiksi „hrvatski" i „Herceg-Bosna", a najavljivane su i tužbe protiv Republike Hrvatske povodom spomenutog predmeta.
Smatramo da su navedeni primjeri novi pokušaji obespravljivanja Hrvata u BiH te pokušaji da se Hrvate svede na manjinu u BiH, o čemu se sve eksplicitnije govori u posljednje vrijeme. Nedvojbeno je da takve namjere postoje, stoga želimo poslati jasnu poruku da Hrvati nisu nikakva manjina već državotvoran narod bez kojega BiH ne može postojati.

Uz to, želimo ukazati na probleme razvojačenih branitelja koji posljednjih mjeseci prosvjeduju na graničnim prijelazima kako bi pridobili pozornost šire javnosti. Ovom tribinom želimo skrenuti pozornost na njihove probleme te iskazati želju da se braniteljima osiguraju osnovna prava i riješe njihovi problemi.
Također, važno je podsjetiti da je HVO bio i ostao legalna i legitimna vojna komponenta koja je pretočena u Vojsku FBiH, pa zatim u Oružane snage BiH i kao takva je imala važnu ulogu u očuvanju cjelovitosti BiH što se ne smije zaboraviti.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak, 6. travnja, u 19 sati.
Ured za odnose s javnošću HSPF-a