HSP BiH predlaže za ustroj Grada Mostar jedinstven grad s dvije općine

Sjednicom je predsjedao predsjednik Podružnice prof. Petar Milić, a pored formalno pravnih točaka koje se bave ustrojstvom podružnice temeljnom sadržajnom točkom dnevnoga reda bilo je usvajanje Političke platforme HSP BiH za Grad Mostar.

Kada je u pitanju Politička platforma za Grad Mostar u HSP-u BiH su svjesni činjenice kako ovakvo stanje odgovara vladajućima koji su uzurpirali sve pore življenja i postali su monopolistima svih gospodarskih i političkih zbivanja u Gradu Mostaru. Držimo kako za Grad Mostar treba naći pravično i dugoročno rješenje.
Političku platformu temeljimo na odrednicama Međunarodnoga pakta o političkim i građanskim pravima gdje se nacionalna prava kao prvotno i izvorno politička prava ne anuliraju nego se upravo suprotno verificiraju i glorificiraju kao vrijednosno bitna odrednica svekolikih političkih prava pa tako i kao bitna sastavnica sveukupnoga čovjekovoga ćudoređa. Upravo ova činjenica ukazuje kako je pravično i politički relaksirajuće rješenje za Grad Mostar ono rješenje gdje će svaka nacija imati okvir za ostvaraj i konzumaciju svojih političkih prava. S druge strane Grad Mostar u svome cjelokupnom gospodarskom, prometnom, urbanističkom i inom sadržaju mora u organizacijskom smislu odražavati i cjelovitost prostora. Ovakvo postavljene stvari impliciraju ustroj Grada Mostara na način da imamo i jedinstven grad kao strukturu i dvije općine sa svojim ovlastima.
Na kraju sjednice je donesena odluka o ustroju, nazivu i broju ogranaka HSP BiH u Gradu Mostaru. Temeljem Poslovnika o radu Podružnice Grada Mostara predsjednik podružnice Petar Milić zajedno s predsjednicima područnih podružnica: Albertom Šunjićem, Željkom Primorcem i Valentinom Kneževićem zaduženi su za imenovanje povjerenika i povjerenstava po ograncima kojima je zadaća organizirati zborove po ograncima, stoji u priopćenju HSP BiH.