Hrvatska predsjednica posjetila Mostar i obišla mostarske crkve

Kolinda Grabar Kitarović, Mostar
Ovo je prvi put da jedan hrvatski predsjednik obilazi Sabornu crkvu koja je stradala u zadnjem ratu i koja se još uvijek obnavlja.

Grabar Kitarević se zanimala za radove, financijska sredstva koja su potrebna da bi se crkva izgradila i za život srpske povratničke populacije.

Posjet Mostaru

Hrvatska predsjednica je posjetom pravoslavnoj zajednici u Mostaru poslala dobru poruku suživota, a u šali je igumanu manastira Žitomislići Danilu Pavloviću kazala kako će i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću prenijeti da je posjetila Sabornu crkvu i mostarsko sveštenstvo.

- Ovo je za nas podrška u građenju Saborne crkve, ali i podrška povratku Srba u Mostar i okolinu, rekao je iguman Pavlović koji je hrvatskoj predsjednici poklonio knjigu "Slavno doba Mostara" o životu mostarskih Srba i mostarske crkve.

Hrvatska predsjednica je posjet Mostaru počela iz franjevačkog samostana, a s njom su posjetu pravoslavnoj crkvi nastavili gvardijan samostana fra Iko Skoko i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

- Drago mi je da je obišla franjevački samostan, pravoslavnu crkvu u izgradnji i stari grad. Sam njen dolazak ovdje je poruka mira i zajedništva, rekao je fra Iko Skoko. Hrvatska predsjednica u Mostaru je održala niz drugih sastanaka s političarima i gospodarstvenicima, no službeno izjave nije htjela davati.

- Ovdje sam privatno, hvala vam na razumijevanju, rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

Molitva u Međugorju

Grabar Kitarović skoro cijeli prošli tjedan je provela u Hercegovini, ponajviše u Međugorju, poznatom marijanskom hodočasničkom mjestu te je posjetila Podbrdo, mjesto na kojemu se po vjerovanju ukazala Blažena Djevica Marija.

Grabar Kitarević je svakog dana boravka u Međugorju odlazila na jutarnje i večernje mise, ali nije mogla zaobići ni brojne susrete s političarima, gospodarstvenicima, sportašima i stanovništvom od kojih je informirana o životu u Hercegovini, problemima, strahovima...

Dnevni list