Hrvatska i Grad Mostar osigurali sredstva za obnovu 10 obiteljskih kuća

Hrvatska zemlja, Mostar, pomoć
...hrvatskih povratnika u vrijednosti od oko 750.000 kuna (200.000 KM).

Kako je na konferenciji za novinare kazao Predrag Batarelo, zamjenik predstojnice hrvatskog Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (DUOSZ), to je samo dio iz programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u BiH.

- Radi se o jednom dužem razdoblju u kojem se mi bavimo povratkom Hrvata. Od 2001. godine Hrvatska je do danas izdala oko 3 700 važećih suglasnosti, od čega je kompletno isporučeno 2 757 paketa pomoći osnovnog građevinskog materijala za obnovu ili izgradnju obiteljskih kuća. Trenutno je u isporuci 95, od čega su kompletne isporuke izvršene na 84 kuće, a u pripremi je isporuka 74 kompleta građevinskog materijala koji će se za objekte obnove u BiH isporučivati u ovoj godini - kazao je Batarelo, ustvrdivši kako je Hrvatska do sada u svrhu povratka u BiH utrošila oko 260 milijuna kuna (oko 67 milijuna konvertibilnih maraka).

Inače, Grad Mostar i DUOSZ imaju potpisan Protokol o suradnji, temeljem kojeg je Grad preuzeo obvezu financijske potpore za 15 korisnika kojim će DUOSZ isporučiti građevinski materijal. U 2015. godini napravljen je terenski obilazak spomenutih korisnika te je utvrđeno da se s 10 korisnika može potpisati ugovor o darovanju, dok je za preostalih pet u tijeku izrada korigiranih specifikacija potrebnog građevinskog materijala.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je žaljenje zbog sporosti odvijanja projekta koji je danas potpisan, a koji je započet prije skoro pet godina.

Grad Mostar je izvršio sve svoje obveze koje je potpisao u vezi s ovim projektom, no zbog nekih proceduralnih razloga nije došlo do njegovog završetka, kazao je mostarski gradonačelnik te dodao kako je Grad po korisniku izdvajao od 2.500 do 7. 500 konvertibilnih maraka ovisno od uništenosti objekta.

Bešlić je zahvalio Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći te zamolio hrvatske predstavnike da se "ne daju ona obećanja ljudima, ako ih ne možemo na vrijeme ispuniti".

- Mnogi su već izgubili nadu, a neki su i preminuli čekajući obnovu svojih stambenih jedinca. Zato vas molim da prenesete ove moje riječi i da ono što pokušamo uraditi vezano za povratak bude što je moguće brže - naglasio je Bešlić.

DUOSZ je u ovoj godini osigurao oko 6,5 milijuna kuna za provedbu Programa pomoći hrvatske Vlade za pomoć u obnovi stambenih jedinica.

Nakon početka isporuke za 2015. godinu DUOSZ će započeti pripreme isporuke za 2016. godinu administrativnom i terenskom obradom korisnika koji imaju uputu o sanaciji, ali nemaju potpisan ugovor o darivanju. Inače, 80 takvih korisnika je na provjeri u Poreznoj upravi kako bi se utvrdilo imaju li registriran promet u RH.

Inače, koncem 2013. godine otklonjen je višegodišnji zastoj isporuke građevinskog materijala (od 2009.) nastao zbog administrativnih zapreka u carinskoj proceduri oslobađanja od carine i carinskog evidentiranja nadležne Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Posljednji zastoj u isporuci materijala nastao je zbog neriješenih odnosa između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i špeditera MERIDIAN iz Banje Luke. On je otklonjen 2014. godine kada je nastavljena isporuka građevinskog materijala za obnovu 85 kuća na području bosanske Posavine i Srednjobosanske županije