Hrvatska glazba Mostar obilježava 130. rođendan

prvosvibanjska budnica, hrvatska glazba mostar, hrvatska glazba mostar, hrvatska glazba mostar, Božićni koncert
HKUD 'Seljačka Sloga' Trebižat i HKUD 'Dinara' Livno su gosti su koncerta i uveselit će nas svojim sviranjem.
Inače Hrvatska glazba Mostar nastala je 1889. godine i najstariji je puhački orkestar u Bosni i Hercegovini. Prvi predsjednik društva fra Augustin Zubac smatrao je da za razvoj glazbene sekcije treba novi dirigent - kapelnik . Uspio je angažirati Vinka Šubira, koji je do tada bio zborovođa Radničkog pjevačkog društva "Sloboda" u Zagrebu. Vinko Šubir je postavljen za dirigenta u Mostaru 30. listopada 1889. Odmah je počeo s radom i obukom puhačke glazbe. I tako je velikim trudom 17. svibnja 1890. godine ulicama grada Mostara zasvirala je civilna glazba, prva u Mostaru ali i prva u BiH.
„Drago nam je da pored tradicionalnih nastupa, poput Budnice za prvi maj, mačkara, Silvestrovog i Božićnog koncerta, obilježavamo posljednje dvije godine i koncert u mjesecu svibnju za rođendan Hrvatske glazbe Mostar. Nadamo se kako ćemo nastaviti i da će nam koncerti povodom rođendana postati tradicija. Zato se zahvaljujemo svim sponzorima i pozivamo Vas sve u nedjelju 26. svibnja od 19 sati da dođete ispred Kosače i uveličate još jedan naš koncert", kazao je predsjednik HGM Miroslav Šimunović.
„Zaista želimo pružiti gradu Mostaru nešto posebno, jer ipak mi opstajemo samo od entuzijazma samih glazbara. Mnogo se trudimo, uvodimo nove pjesme u naš repertoar. Zatim se trudimo i više koncerata i nastupa pružiti našoj publici tijekom godine. Tako smo imali u drugom mjesecu nastup u Mepas Mallu, što dosadašnjih godine nije bila praksa, ali nadamo se da će nam i ovo postati tradicija. Želim naglasiti kako svatko tko je željan druženja zabave, roštilja, putovanja a naravno prije svega rada i znanja u sviranju nekoga instrumenta može nam se slobodno priključiti, i to pozivom na broj 063 484 826, javit će Vam se tajnik glazbe Darko ili možete posjetiti našu Facebook stranicu Hrvatska glazba Mostar i javiti nam se u inbox. Pozivamo sve građane grada Mostara, ali i šire cijelu Hercegovinu, da nam se pridruže u nedjelju 26. svibnja od 19 sati ispred Kosače i uveličaju još jedan koncert HGM, spremili smo Vam nešto novo, a ispred HGM se zahvaljujem našim prijateljima iz Trebižata i Livna što su se odazvali pozivu i što će nam biti gosti koncerta, dođite, vidimo se!", rekla je članica HGM Mihaela Milić.