HRS: Žitelji Mostara moraju znati razloge nedonošenja Proračuna

Mostar, Hum, brkanovo brdo, španjolski trg, Mostar, HDZ 1990, priopćenje, Mostar, Mostar, Gimnazija, HRS, Mostar, proračun, Mostar
Tražimo li previše možda?

Zakon o principima lokalne samouprave, Članak 18 kaže:

Do usvajanja novog budžeta, najduže 90 dana nakon početka budžetske godine, financiranje jedinice lokalne samouprave ne može biti veće od realizacije budžeta za isti period prethodne godine manjenog za kapitalne investicije, izuzevši kapitalne investicije čija se realizacija nastavlja u tekućoj godini. Ukoliko vijeće ne usvoji budžet u roku od 90 dana od početka budžetske godine, načelnik/ca proglašava budžet.

Prošlo je ne 90 dana, nego evo 6 mjeseci, grad Mostar nema proračuna, a da nitko od žitelja grada ne zna zašto?

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je početkom godine usvojio protuustavni prijedlog Zakona o budžetima, koji je stvorio od grada Mostara jedan opasan presedan radi kojeg danas Mostar i njegovi žitelji trpe posljedice, te koji će otežavati donošenje proračuna u godinama ispred nas. U ovom Domu se to nije moglo spriječiti budući da bošnjačke stranke imaju većinu. Međutim, donošenje ovoga Zakona se moralo spriječiti u Domu naroda FBiH. Unatoč činjenici da su bili pismenim putem upoznati sa protuzakonitom i protuustavnom prirodom ovog Zakona, zastupnici hrvatskih stranaka, uključujući oba HDZ-a, glasovali su za donošenje ovoga Zakona.

Nakon što se to uradilo, traženo je, opet pismenim putem, od gradonačelnika Ljube Bešlića da sukladno svojim ovlastima pred Ustavnim sudom F BiH pokrene postupak zaštite prava na lokalnu samoupravu, kako bi se ovaj Zakon stavio van snage, što on nije učinio. Rezultat licemjerstva i neznanja zastupnika na federalnoj razini i nerada gradske uprave je da Mostar u mjesecu lipnju nema proračuna, te da će svake sljedeće godine donošenje i izvršenje proračuna grada Mostara biti enigma.

Uz sve ovo, proći će dvije godine kako Mostar nema lokalnih izbora kako bi se izabralo gradsko vijeće koje bi bilo kakav takav korektiv ovom bezvlašću i kaosu čija je žrtva grad Mostar. Nitko se ne osjeća odgovornim i nema krivaca. Gradski proračunski korisnici žive od dana do dana, institucije na gradskom proračunu, osobito one koje tretiraju socijalno najugroženije kategorije, ostavljene su na milost i nemilost samima sebi. S druge strane grad se naveliko „klasično rekonstruira".

Ovim putem pozivamo gradonačelnika da javno kaže koji su to „tehnički razlozi" nedonošenja proračuna, da svi znamo da li se radi o stranačkim talovima ili realnim „tehničkim razlozima". Također, po tko zna koji put pozivamo na razgovor o definiranju izbornih pravila za grad Mostar, kako bi se u Mostaru mogli održati izbori i kako bi grad napokon mogao normalno profunkcionirati.

HRS BiH