HRS: Nije po zakonu, ali „ujeo vuk kenjca“

hrs

HRS je dobio odbijenicu na žalbu na inspekcijsko rješenje. Obrazloženje je malo reći komično.
Podsjetnika radi, HRS je pokrenuo niz prijava za inspekcijski nadzor u gradu Mostaru, od kojih je jedna išla za veliki reklamni pano u Ulici Stjepana Radića. Nadležni inspektor je svojedobno zaključio i donio rješenje kako se na lokaciji gdje je pano nalazi „gradilište na kojem se moraju obustaviti radovi dok vlasnik ne donese sve potrebite dozvole za gradnju".

Mi smo s naše strane uložili žalbu na spomenuto rješenje iz prostog razloga što se na toj lokaciji ne nalazi nikakvo gradilište, nego u potpunosti funkcionalan reklamni pano. Na tu našu žalbu, dobili smo odbijenicu koja je malo rečeno tragikomična. Radi bolje preglednosti sažeto ćemo iznijeti obrazloženje:
- Inspekcija je utvrdila kako je uistinu reklamni pano u funkciji, te naložila vlasniku „Led Media" ispostavljanje potrebite građevinske dozvole, što vlasnik nije učinio;

- Uvidom u katastar, vlasnik parcele gdje se nalazi pano je po katastru „Projektant d.d.", a posjednik Građevinski školski centar. Budući da žalitelj (HRS, op.a.) nije niti vlasnik, niti posjednik, dakle nije ovlaštena osoba, žalba se odbija.
Zaključak, inspekcija je utvrdila kako je pano funkcionalan i postavljen „na crno", vlasnik se oglušio na inspekcijske naloge, bez obzira što smo se mi žalili, inspekcija neće djelovati po zakonu jer smo mi kao građani „neovlašteni" ulagati prigovor. Na osnovu Članka 75. Zakona o građenju, nakon ovih utvrđenih nepravilnosti inspekcija je morala naložiti uklanjanje objekta o trošku vlasnika. Ovdje to nije učinjeno.

„Građani i vozači kome billboard smeta, neka upute žalbu inspekcijskim službama" - nedavno rekoše iz gradske uprave.
Budući da se na ovu odbijenicu nije moguće žaliti, nego bi trebali ići na sud, pokušali smo kontaktirati inspekcijsku službu grada Mostara tražeći pojašnjenja, jer nam je nemoguće da nakon utvrđenog činjeničnog stanja nadležni ne poduzimaju ništa. Nakon našeg dosadnog inzistiranja i upita „kako je moguće", nitko nije htio davati nikakva pojašnjenja, nitko nije htio preuzeti odgovornost da nas primi na razgovor. Iz svega, „uljuđenog" stava, vokabulara i načina rada gradska uprava i inspekcijske zaključujemo kakao gradske službe ne rade u službi građana, nego rade po načelu „može nam bit".

Dakle, dragi Mostarci ako se pitate zašto se ceste po nekoliko puta renoviraju, zašto se sve radi bez stručnog nadzora, kako je moguće da se gradi mimo pravila i zakona, odgovor je: Može im biti! Nije po zakonu, ali „ujeo vuk kenjca".

GO Mostar HRS