FOTO  HRS: Hvala ti Ljubo, dobročinitelju!

HRS, Ljubo Bešlić
... gradonačelnik Ljubo Bešlić. Iznimno zahvalni na ukazanoj milosti, kao pokorni puk osjećamo potrebu reagirati na njegove istupe.

Kaže tako gradonačelnik kako radovi na kolektoru ne idu po planiranoj dinamici. Pitamo gradonačelnika je li to njegova odokativna ili stručna ocjena, budući da se službeno ne zna tko uopće radi nadzor radova? Naime, službeno nadzor radi američka tvrtka Louis Berger, no ugovor sa spomenutom tvrtkom je istekao u travnju 2015. godine. Budući da se pojedine prometnice po nekoliko puta asfaltiraju, pa ponovno kopaju, HRS je u nekoliko navrata tražio izlazak gradske inspekcije na teren kako bi se utvrdilo da li izvođači rade u skladu sa planom i zakonom. Fotografijama smo dokazali kako ne rade i kako nepoštivanjem propisa ugrožavaju živote i sigurnost građana, što se kasnije ispostavilo istinitim, budući da su se dogodile ne samo brojne nezgode, nego je i bilo ljudskih žrtava za koje nitko ne odgovara. Ne samo da inspekcija nije izišla na teren, iako je zakonski obvezna, nego su izvođači radova nastavili raditi protupropisno i protuzakonito, ugrožavajući živote sudionika u prometu gradom. Najbolji dokaz tome su radovi na prometnicama i postavljeni prometni znakovi koji krše brojne Članke zakona o sigurnosti prometa na cestama i pravilnika o znakovima. Pitamo gradonačelnika, neka nam navede gdje se to u modernom svijetu prometni znakovi postavljaju na sred raskršća? Gdje se to u modernom svijetu postavljaju znakovi okrenuti suprotno od smjera prometovanja vozila?

Poslao je gradonačelnik i čestitku učiteljima govoreći kako grad konstanto ulaže u školske objekte i infrastrukturu. Tu, ruku na srce, gradonačelnik govori istinu. Pojedine škole su dobile bazen i to dimenzija većih od olimpijskih normi. Uložilo se i u tuševe u pojedinim školama. To su najsuvremeniji tuševi, površinski, direktno iz plafona, ne vide se dok kiša ne krene, kada učionice postaju tuš kabine i djeca dođu roditeljima kući ne samo otuširana, nego i okrečena, jer s vodom pada i žbuka umjesto šampona. Ulaže gradonačelnik i u razvoj suvremene umjetnosti, pa tako po gradu u cilju dobivanja nadimka europske prijestolnice kulture, širom grada postavlja umjetničke instalacije u vidu plastičnih vreća, otpada i sl., što nezahvalnici nazivaju deponijama u sred grada.

Grad Mostar postao je poligon za samovolju i interese tajkunsko političkih neofeudalnih elita. Pretvorio se u ogromnu praonicu proračunskog novca koji se troši netransparentno, neplanski i u skladu s potrebama vlasnika određenih tvrtki, dobavljača i pojedinaca iz grada, nipošto za potrebe žitelja. Izvođenje građevinskih radova u kojem izvođači sami sebe nadziru i organiziraju gradsku mobilnost, a slučajni prolaznici reguliraju promet umjesto policije, samo je jedan u nizu dokaza koji to potvrđuju. No, i tome će doći kraj.

Silvio Bubalo
Gradski odbor Mostar Hrvatske republikanske stranke