HRS: Gradonačelniče iskoristite ovlasti – federalna ministarstva moraju raditi u Mostaru u punom kapacitetu

hrs

...iskoristite svoje ovlasti i podnesite zahtjev za preseljenje federalnih ministarstava sa sjedištem u Mostaru u njihovom punom kapacitetu.
Početkom godine u veljači, ponovno u svibnju, te prije nekoliko tjedana, što preporučenom poštom, što putem službenog maila, GO HRS Mostar se obratio više puta gradonačelniku Ljubi Bešliću, po pitanju rada federalnih ministarstava sa sjedištem u Mostaru. Činjenica je kako ministarstva koja nominalno imaju sjedišta u Mostaru, praktično rade u Sarajevu.

Zatražili smo od njega da, u skladu sa Člankom 8 Zakona o principima lokalne samouprave, iskoristi svoje ovlasti i u cilju zaštite proračuna, kao i donošenja planova za razvoj i upošljavanje, zatraži preseljenje ovih ministarstava u punom kapacitetu u Mostar.
Nefunkcioniranje federalnih ministarstava u Mostaru, zbog čega federalna vlada godinama krši zakon, znači da je grad Mostar lišen financijskih sredstava i radnih mjesta koja bi značajno u pozitivnom smislu utjecala na proračun grada. Podsjećamo kako je „selidba ministarstava u punom kapacitetu", kao i „ukidanje ili preformuliranje neustavnih ministarstava" dio programskog sadržaja koalicije HNS-a. Zašto se ništa proaktivno ne čini po tom pitanju? Zašto se ignoriraju inicijative koje bi išle u smjeru selidbe iz Sarajeva ministarstava koja bi morala djelovati u Mostaru, osobito sada kada u Vladi Federacije imamo legitimne predstavnike Hrvata? Tko je ove godine dežurni krivac?

I ovim putem tražimo od gradonačelnika da iskoristi zakonske ovlasti, te putem svojih stranačkih kolega u federalnoj izvršnoj vlasti pokrene konkretne korake sa jasno definiranim rokovima u cilju seljenja federalnih ministarstava iz Sarajeva u Mostar u punom kapacitetu. Neka pomisli samo koliko bi se radnih mjesta u gradu otvorilo za stranačke poslušnike, rodbinu, kumove i ostale njihove bližnje, koji bi plaće mogli trošiti u Mostaru. Neka ga ovo motivira, kada već ne mogu inicijative žitelja grada kojeg predstavlja.

GO Mostar HRS