FOTO  Hoće li Mostarci ponovno biti zatrpani smećem?

smeće
No, uvjeti za rad na pretrpanom odlagalištu otežani su i u slučaju da se u sljedećem razdoblju nešto konkretno ne poduzme, uvjeti za rad postat će nemogući. Postavlja se pitanje što će biti u narednom periodu ako se nova deponija ne otvori, te hoće li Mostarci ponovno biti zatrpani smećem na gradskim ulicama?

Teško stanje

- Mi otpad primamo mimo planiranog kapaciteta, jer se otpad negdje mora odvoziti. Pripremili smo se na to da možemo jedno određeno razdoblje primati otpad i tražit ćemo novo rješenje u slučaju da to bude potrebno, kazao je Hasan Stupac, direktor JP Uborak, koji ističe kako se svim silama trude naći rješenje kako bi se otpad mogao odlagati, no, u slučaju da se u sljedećem razdoblju nešto konkretno ne napravi po ovom pitanju, uvjeti za rad na odlagalištu koje je odavno premašilo sve svoje kapacitete, postat će nemogući, piše Dnevni list.

Podsjetimo, odlagalište Uborak po nalogu Ministarstva okoliša i turizma FBiH trebalo je biti zatvoreno početkom travnja ove godine, no ta odluka prolongirana je zbog nemogućnosti otvaranja novog odlagališta, za koje još uvijek nema građevinske dozvole, kao ni urbanističke dozvole, što je rezultiralo nemogućnosti otvaranja novog odlagališta, dok je dosadašnje odlagalište "na izdisaju".

Novo odlagalište

- Mogu se napraviti dva sloja kako bi se primio otpad, a treći sloj već bi bio problem. U slučaju da se nešto konkretno ne učini po ovom pitanju, morat ćemo tražiti neko rješenje, iako će biti izuzetno teško raditi, kao što je već sada, kazao je Stupac navodeći kako do sada nema nikakve informacije o tome kada će biti otvoreno novo odlagalište Uborak. No, poznato je kako je cijeli slučaj oko novog odlagališta koje vrijedi 12 milijuna maraka na sudu, a kada će se taj spor riješiti to nikome nije poznato. Iako su gradske vlasti u prethodnim izjavama za medije naglašavale kako će se taj spor staviti kao prioritet, ništa od toga nije urađeno, a trenutačno odlagalište Uborak bori se s viškom otpada.