HNŽ: 130 prosvjetnih djelatnika dobit će radno mjesto na neodređeno vrijeme

HNŽ, Vlada HNŽ, Nevenko Herceg, dr. sc. Nevenko Herceg
...i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa održali konferenciju za novinare o temi rješavanja dugogodišnjeg rada prosvjetnih djelatnika na određeno vrijeme.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Herceg zahvalio je novinarima na odazivu naglasivši kako su s ciljem što transparentnijeg rada Vlade, sukladno dosadašnjoj praksi upoznavanja javnosti s bitnim strateškim projektima Vlade, organizirali konferenciju za novinare kako bi i potpisivanje ove suglasnosti, temeljem Odluke Vlade, kojom je Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa odobren prijam uposlenika u osnovne i srednje škole na neodređeno vrijeme također podijelili s javnošću.

„Mjere koje provodimo pokazuju da korak po korak realiziramo sve aktivnosti, ciljeve i vizije koje smo istaknuli u Programu rada Vlade i koje sam ja kao tadašnji mandatar iznio, a koje su mnogi ocijenili pomalo nerealnim ili preambicioznim. Danas možemo potvrditi da je to realno i ostvarivo. Reformske mjere, socijalne, ekonomske i razvojne politike koje smo istaknuli u našem programu pokazuju se ostvarivim prije svega kad su u pitanju mjere ekonomske politike. Mi smo za godinu dana rada nove Vlade potpuno stabilizirali Proračun, konsolidirali financije i već jedan dio sredstava usmjeravamo u razvojne projekte, prije svega u projekte obnove osnovnih i srednjih škola. Prošle godine donijeli smo odluku za obnovu sedam objekata, a na prošloj sjednici Vlade odluku za obnovu devet objekata osnovnih i srednjih škola HNŽ. Ozbiljan višegodišnji problem jest rad prosvjetnih djelatnika na određeno vrijeme. Danas možemo kazati kako smo aktivnostima resornog ministarstva i uz neupitnu potporu Vlade, prvu fazu u rješavanju ove problematike uspješno riješili. Ovaj korak, uz već ranije riješeno pitanje tehnološkog viška uposlenika, od velike je važnosti za naše prosvjetne djelatnike.", kazao je predsjednik Herceg.

„U ime Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ i Vlade želimo istaknuti prvu fazu odnosno davanje suglasnosti na neodređeno vrijeme nastavnom i nenastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama HNŽ, čime će biti omogućeno jednom dijelu prosvjetnih djelatnika rješavanje radno pravnog statusa. U sljedeće dvije godine kroz drugu i treću fazu planiramo rješavanje statusa ostalih prosvjetnih djelatnika. Više je kriterija kojima smo se vodili, a posebno ističem kontinuirano ponavljanje istog ili većeg broja sati u posljednjih nekoliko godina.

Sukladno Zakonu, postupak izbora djelatnika obavit će školski odbori. Analize su napravljene i vođeno je računa o svakom radnome mjestu. S obzirom na više okolnosti, trebalo je vremena da se ovaj postupak okonča na najbolji način te da bude ravnomjeran i što transparentniji na području cijele Županije. Činjenica je kako ćemo na ovaj način riješiti radno pravni status oko 130 prosvjetnih djelatnika koji će imati stalni posao i mogućnost planiranja i rješavanja osnovnih egzistencijalnih pitanja i što je najbitnije - ostati u BiH. Posebno želim naglasiti kako su po prvi puta urađene analize s aspekta osoba koje su zaposlene na određeno vrijeme s ciljem utvrđivanja mjesta koja se kontinuirano ponavljaju, ali i za mjesta koja će se ponavljati u sljedećim godinama. Ovo je nastavak pozitivnog trenda i kvalitetnih koraka koje smo napravili u posljednjoj godini. Također, uskoro će biti urađena baza podataka svih zaposlenih u obrazovnom sektoru. Svi naši koraci usmjereni su ka stabiliziranju i uvođenju kvalitetnijeg sustava obrazovanja u Županiji", kazao je ministar Hadžović.