HNK Mostar: U novoj sezoni mnoštvo zanimljivih projekata

Mala scena HNK Mostar, HNK Mostar

U subotu, 22. rujna, obilježavamo 24. obljetnicu osnutka Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a obilježit ćemo je izvedbom predstave „Logorilijada", s početkom u 20 sati. Istu predstavu igrat ćemo i u nedjelju (23. 9.) također u 20 sati, a ulazak na obje izvedbe je slobodan", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na konferenciji za novinare upriličenoj povodom početka nove kazališne sezone.

Riječ je o predstavi koju je režirao Ivan Leo Lemo po dramatizacijskom i dramaturškom predlošku Dragana Komadine, a koji je nastao prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića „Konclogor na Savi" i zbirci pjesama „Lirika nevremena" te motivima „Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša. Urađena je u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom Hrvatskom Mostar. Premijerna izvedba u Mostaru bila je krajem prošle sezone, a premijera u Dubrovniku je planirana 6. listopada.
Vukoja je spomenuo i ostale aktivnosti koje se trenutno provode u HNK Mostar.
„Započeli smo rekonstrukciju naše scene, na kojoj smo promijenili pod, preuređujemo i gledalište gdje ćemo optimizirati raspored sjedišta s ciljem bolje vidljivosti i komfornijeg praćenja predstava. Popravljamo i krovište objekta u izgradnji jer smo proteklih godina imali mnogo problema s prokišnjavanjem", istaknuo je Vukoja.
Osvrnuo se i na prethodnu sezonu koja je, po njegovim riječima, bila jako uspješna, o čemu najbolje govore egzaktni pokazatelji.

„U prethodnoj sezoni imali smo šest premijera što je vrijedno spomena ne samo u našim, već i širim kazališnim okvirima", rekao je Vukoja dodavši kako je kazališni hit iz prošle sezone „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" na tri festivala osvojio osam nagrada. Također, prošle sezone u HNK Mostar imali su i ciklus nagrađenih predstava koje su izvedene pred mostarskom publikom. Riječ je o šest predstava iz ranijih kazališnih sezona koje su dobile 20 nagrada na raznim festivalima.
Po riječima čelnog čovjeka ove teatarske kuće u ovoj sezoni nastavit će i s projektom „HNK za studente, studenti za HNK" kroz koji studentima mostarskog Sveučilišta podijele 12.000 ulaaznica/vaučera za predstave. Od ove sezone taj će projekt biti proširen i na profesore i nastavnike Sveučilišta u Mostaru.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina govorio je o kazališnim komadima koji će premijerno biti izvedeni u kazališnoj sezoni 2018/2019.
„Već su u tijeku probe za 'Zečju rupu', prvu od četiri predstave koliko planiramo izvesti u novoj kazališnoj sezoni. To je sjajan tekst američkog dramskog pisca Davida Lindsaya Abaira, koji je za njega nagrađen Pulitzerovom nagradom prije desetak godina", kazao je Komadina istaknuvši kako je premijera planirana za 20. listopada.
Nakon „Zečje rupe" u HNK Mostar radit će na postavljanju predstave „Sviraj to ponovo, Sam" koju je napisao Woody Allen.

„Ovaj komad do sada nije bio izveden u Bosni i Hercegovini i šire. Radi se o romantičnoj ljubavnoj drami s elemntima specifične vudialenovske ironije, a režirat će je zagrebački redatelj Mario Kovač", istaknuo je Komadina.
U drugom dijelu kazališne sezone članica ansambla HNK Mostar Sandra Krgo Soldo proslavlja 40 godina profesionaalnog rada i po njezinom odabiru teksta bit će rađena predstava. Prema riječima umjetničkog savjetnika još nije definiran tekst, ali jest okvir i redatelj Robert Raponja.
„Za kraj sezone planirano je postavljanje Krležine ekspresionističke drame „Kraljevo" napisane točno prije 100 godina, a režirat će je Ivan Leo Lemo", rekao je Komadina.
Članica ansambla HNK Mostar i voditeljica Dramskog studija mladih Jelena Kordić Kuret osvrnula se na rad Dramskog studija mladih prošle sezone i najavila raspisivanje audicije za nove polaznike.
„U prošloj sezoni uspješno smo priveli kraju rad s prvom grupom polaznika Dramskog studija mladih jer smo dobili nešto na što smo izuzetno ponosni. To je autorska predstava „Nora u zemlji čudesa" za koju su tekst napisali polaznici. Oni su kroz sam rad shvatili što je bit teatra i na kraju su imali potrebu progovoriti o onome što ih kao mlade ljude u današnjem svijetu tišti", kazala je Jelena Kordić Kuret.
Robert Pehar, član ansambla i Umjetničkog vijeća HNK Mostar govorio je o predstavama iz prošlih sezona koje su trenutno na repertoaru HNK Mostar.
„Pored novih predstava koje ćemo premijeerno izvesti u ovoj kazališnoj sezoni, deset je predstava iz ranijih sezona koje su na našem redovitom repertoaru. To su kultna predstava 'Chick lit', potom predstava s najviše igranja i gostovanja 'Ajmo na fuka', kazališni hit i najnagrađivanija 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' te 'O ljubavi', 'Quijotanje', 'Noć tribada', 'Preobražaj', 'Gnijezdo', 'Logorilijada' te glazbeno-poetsko-scenski kolaž 'Hercegovina, peti dio'", zaključio je konferenciju za novinare Robert Pehar.