Hladan tuš za mame u mostarskoj bolnici

05.01.2015

Porodilje koje su smještene na Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su prisiljene tuširati se hladnom vodom.

Dok je vani vladao dvoznamenkasti minus, iz slavina u bolničkim toaletama tekla je isključivo ledena voda. To je za Dnevni list potvrdila jedna od mladih majki koja je ovih dana s bebom nakon tri dana provedena u bolnici napokon stigla kući.

Lude ili hrabre
"Strašno iskustvo. Možete samo pretpostaviti kako se osjeća žena koja upravo rodi. U bolnici nema tople vode i tuširaju se samo žene koje su, kako doznaje Dnevni list u bolnici komentirali, ili potpuno lude ili ludo hrabre! Mi ostale smo se snalazile svakako. Brisale smo se mokrim ručnicima ili vlažnim maramicama", kazala je za Dnevni list mlada majka iz Mostara koja je željela ostati anonimna. Na upit porodilja zbog čega nema tople vode, medicinske sestre samo nemoćno sliježu ramenima.
"Umirile su nas donekle tvrdnjama da na odjelu gdje se kupaju bebe tople vode ipak ima. Da su odgovorile suprotno, sve mame bi se vjerojatno digle i nastala bi prava pobuna u bolnici", kazala je mlada majka.

Ispiranje reza
Druga majka s kojom su razgovarali novinari Dnevnog lista je rodila carskim rezom.
"Mi smo manje osjetile problem nedostatka tople vode. Prvi dan nisi u stanju niti se dići s kreveta, a kamoli tuširati se. Jedino je bilo malo nezgodno kada bi nam sestre pomagale oprati se. Donijele bi u litarskoj boci hladnu, ledenu vodu kojom bi nas oprale. Želim naglasiti da su sestre na Odjelu jako suosjećajne i brižljive. One, naravno, nemaju utjecaja na politiku bolnice. Ipak, hvala Bogu da je to iza mene", kazala je mama također iz Mostara koja je nakon carskog reza provela u bolnici sedam dana.
Budućim majkama koje mjesecima leže na Odjelu zbog čuvanja trudnoće je svakako najteže. One će morati sačekati puno više od sedam dana kako bi bile u prilici istuširati se toplom vodom.
Iz SKB-a Mostar su početkom prosinca javnosti obećavali kako rade na rješenju problema nedostatka tople vode.

"Nedostatak financijskih sredstava je razlog zbog kojih je reducirana potrošnja goriva. Stare i dotrajale vodovodne instalacije su također jedan od uzroka miješanja hladne i tople vode u cijevima. Cijela situacija se trenutačno analizira i rukovodstvo bolnice pokušava iznaći adekvatno rješenje ovoga problema", kazala je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.

Na ovaj problem koji je već godinama prisutan ukazivale su i članice Facebook grupe Mostarske humane mame. Koliko će još dugo odgovorni iz SKB-a Mostar raditi na "rješenju ovoga problema", ostalo je nepoznato jer jučer novinari Dnevnog lista nisu mogli dobiti nikoga od nadležnih iz SKB-a Mostar. Bio je vikend i razumljivo da nitko od njih nije bio na radnom mjestu. Nažalost, sve mlade mame koje su upravo rodile i one koje još nisu, i u danima vikenda, u bolnici se i dalje tuširaju potpuno hladnom vodom.

Dnevni list

loading...