FOTO  HKZ Troplet: HBO-ova SRAMOTNA ČESTITKA

Troplet, Mostar
...televizije (HBO - Home Box Office je američka kabelska i satelitska televizija u vlasništvu multinacionalne medijske korporacije Time Warner Inc.), s porukama agresivnog, provokativnog i vulgarnog sadržaja. Ove tendenciozne poruke smišljene su kako bi izazvale šok, vrijeđajući sve ljude koji drže do općeljudskih moralnih normi.
Posebno vrijeđaju osjećaje vjernika bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, jer udaraju na temeljna načela vjere i morala, negirajući sve društvene etičke norme, brišući granicu između dobra i zla, odnosno morala i nemorala i zagovarajući prihvatljivost i slobodu grijeha. Ove poruke ponajviše sablažnjavaju i vrijeđaju pripadnike katoličke vjeroispovijesti jer su (posve smišljeno) plasirane baš u ovo božićno vrijeme kada katolici slave najradosniji blagdan i Kristov rođendan. Na ovaj način upućena nam je od HBO-a sramotna globalizacijska „božićna čestitka", preko tvrtke koja ih predstavlja na ovim prostorima.
Pored agresivnih poruka sve nas izuzetno zabrinjava i vulgarni izričaj koji se koristi u ovim porukama. Žalosti nas i brine da niti jedna institucija, politička stranka, organizacija ili odgovorna osoba kojima je dužnost štititi javni prostor i građane do sada nisu reagirali. Odraz je to stanja u ovoj tzv. državi i morala narodâ, a posebno legalnih predstavnika i „zaštitnika" tih istih narodâ.
Po svemu ovome lako je zaključiti da je u ovoj „državi" onome tko ima novca moguće platiti objavljivanje bilo kakvog neumjerenog i neprihvatljivog sadržaja na javnom prostoru, usred gradova i mjesta kojima prolaze i gdje isti čitaju djeca, maloljetnici, obitelji...? Evidentno je da na ovom prostoru ne vrijede međunarodni zakoni, norme, kodeksi i prava, nego da nasuprot njima stoje zakoni „jačeg" i „bogatijeg" bez obzira na posljedice koje su prouzročene njihovim postupcima. U svakoj uređenoj i „normalnoj" državi ovako nešto je jednostavno nemoguće napraviti. Ne čudi stoga da oni koji mogu i žele ovdje koriste sva raspoloživa sredstva i mogućnosti ne brinući pri tome za posljedice jer one zapravo i ne postoje. Samo za primjer navodimo da su se slični jumbo plakati pojavili i u Srbiji, ali tamo rečenica „Imaš li mu*a reći mi to u facu?" glasi „Imaš li petlje da mi to kažeš u facu?". Samo je ovdje, gdje je nesretni rat a još više djelovanje međunarodnih čimbenika i (ne)djelovanje domaćih institucija srozao moral društva na nulu, moguće činiti ovakve strahote.
Zamislite samo situaciju u kojoj otac šeta po gradu s desetogodišnjom kćerkicom i prolaze pored plakata koji sadrži neprimjerene riječi. Kako će curici objasniti značenje tih riječi koje su na ovim plakatima jasno i glasno navedene - velikim tiskanim slovima koje već i predškolci lako čitaju?
Zar zaista živimo u „državi" i društvu u kojoj ne postoje niti se poštuju univerzalne i naravne vrijednosti (da zakone i prava ne spominjemo), u društvu u kojem je svakom pojedincu dopušteno činiti ONOLIKO GRIJEHA koliko netko odluči počiniti, kako je navedeno na jednom od plakata?
Vjerujemo da će sada različiti „dušobrižnici" reagirati i reći da mi imamo puno većih problema od ovoga. Mogli bi se složiti, ali vjerujemo da su ovakvi postupci odraz istinske slike i stanja našeg društva i države. Ovo oslikava duhovnu i moralnu krizu u kojoj jesmo, a ovakvi sadržaji vode njenom produbljivanju. Upravo je duhovna i moralna kriza u temelju tih „većih" problema i svekolike političke, gospodarske, financijske i svake druge krize.
Ovi plakati i poruke na njima imaju više ciljeva. Jedan od ciljeva je svakako promoviranje sadržaja HBO televizije kako bi privukli što više pretplatnika i ostvarili što veći profit. Drugi cilj je ujedno jedan od ciljeva globalizacije - zatiranje svih tradicionalnih vrijednosti i promoviranje nemorala i grijeha. Želi se u javnosti nametnuti mišljenje da je ljudima sve dopušteno i da grijeh kao takav ne postoji.
HKZ Troplet osuđuje ovakav bezočni napad na općeljudske vrijednosti i poziva sve dobre i moralne ljude da se zajednički suprotstavimo vulgarnosti, amoralu i brisanju tradicionalnih vrijednosti. Suprotstavimo se zajednički promotorima kulture smrti i zla. Znamo da oni nikakvo apeliranje i pozivanje na dobro neće prihvatiti. Oni razumiju samo jedan jezik, a to je jezik novca i profita. Stoga otkažimo pretplatu na televizijske HBO pakete ili ne prihvaćajmo ponudu za iste, ma koliko njihovi sadržaji privlačno izgledali.
Pozivamo odgovorne osobe i institucije vlasti da zabrane objavljivanje ovakvih vulgarnih sadržaja na javnim prostorima i da nas i našu djecu zaštite od istih. To im je uostalom dužnost i obveza! Prihvatite se posla za koji smo vas izabrali i za koji ste plaćeni iz sredstava koji se odvajaju od naših zarada!

Mostar, 6. siječnja 2015. godine
HKZ Troplet