HDZ 1990: Blokiranje gradske deponije nije način rješavanja problema djelatnika „Komosa“

smeće
U sklopu EU Phare projekta „Strategija upravljanja otpadom u BiH" Europska Komisija je do 2000. godine u deponiju Uborak uložila oko 13 milijuna KM, o čemu postoje izvješća u Direkciji za europske integracije u Sarajevu. U sklopu IPA projekata za period od 2007. godine do 2011. za izgradnju postrojenja za reciklažu u deponiji Uborak je otišlo je 2,5 milijuna eura. Postrojenje je pušteno u probni rad 23.10.2013. godine, ali je mutnim radnjama od strane tvrtke „General servis" Sarajevo i neradom gradske uprave blokiran rad nove deponije gdje se nalazi ovo postrojenje. Ako se ovome dodaju dotacije općina koje odlažu svoj otpad na Uborak, vrlo lako se dođe do brojke od oko 20-ak milijuna KM koji su uloženi u ovu deponiju.

Ove podatke se mora spomenuti kako bi se dokazalo da deponija Uborak nije privatno vlasništvo tvrtke „General Servis" koji imaju 49% udjela u vlasništvu Komosa, niti je vlasništvo djelatnika Komosa, nego je vlasništvo žitelja grada Mostara, budući da je to novac koji je uložen u grad Mostar.

Problem djelatnika „Komosa" je realan i mora se riješiti, ali držanje taocima žitelja grada blokadom njihove, a ne Komosove deponije, nije put ka rješenju tog problema, nego se iz toga može samo roditi još više težih problema. Prije nego što su onemogućili odvoženje otpada, djelatnici Komosa su morali raščistiti sa svojim rukovodstvom i prvenstveno sa tvrtkom „General servis" Sarajevo kamo je išao novac ove tvrtke, gdje su završila silna ulaganja, te koja je analitička struktura nagomilanih dugovanja.

Gradska uprava grada Mostara je jednako odgovorna za trenutnu zagušenost otpadom. Zar je bilo potrebno čekati da se grad zatrpa otpadom pa da se krene u rasvjetljavanje priče o Komosu i oko odnosa sa spomenutom sarajevskom tvrtkom? Umjesto pristajanja na ucjene, što se čeka da se pokrenu istražne radnje protiv tvrtke „General servis", te zašto se ne istražuje nesumnjivo mutna privatizacija Komosa, jer u tome leži problem ove tvrtke i problem djelatnika. Ne možemo se oteti dojmu da po tko zna koji put žitelji grada Mostara plaćaju cijenu nerada, nezakonitog djelovanja i političkih igara nekolicine koji grad smatraju privatnom svojinom i koji imaju svoje prste u svemu lošem što se događa gradu.

Ovim putem molimo djelatnike tvrtke Komos da dopuste odvoženje otpada sa mostarskih ulica, kako ne bi cijenu plaćali zdravljem žitelja grada. Pozivamo gradsku upravu da javno objavi sve dokumente o privatizaciji Komosa, da javno objavi izvješća o financijskim tokovima novca poduzeća Komos, te da se pokrenu istražne aktivnosti protiv tvrtke „General servis" Sarajevo radi onemogućavanja rada nove deponije Uborak.


GO Mostar HDZ1990