Gripa hara u Mostaru: Sve veći broj oboljelih

gripa, Mostar
Broj zaraženih se broji u tisućama, razredi u nekim školama su doslovno prepolovljeni zbog velikog broja bolesne djece, a kako su nam rekli u mostarskim ambulantama, riječ gužva je preblaga kako bi se opisalo stanje od početka tjedna.
- Pojedini liječnici imaju više od 70 pacijenata tijekom smjene. Samo to je dovoljno reći kako bi se dočaralo javnosti u kakvim se uvjetima radi zadnjih dana. Simptomi su uglavnom isti kod većine pacijenata. Radi se o povišenoj temperaturi koju prati kašalj, upala grla, kostobolja... Pacijente šaljemo na kućno liječenje uz preporuke kako se ponašati idućih nekoliko dana, a ako primijetimo komplikacije kao posljedicu gripe, pacijente upućujemo na bolničko liječenje - rekli su za Pogled.ba iz Doma zdravlja Mostar.
Očekuje se kako epidemija još nije dosegla svoj vrhunac, te kako će se on dogoditi tek idućega tjedna. Svima je preporučeno izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama gdje je mnogo ljudi jer to značajno povećava mogućnost širenja zaraze.
Gužve u mostarskim ambulantama će vjerojatno vladati još najmanje 15-ak dana. Sa Kllnike za zarazne bolesti SKB Mostar su već priopćili kako su svi kapaciteti popunjeni, ali kako novi pacijenti i dalje pristižu u velikom broju. Također, dodali su kako je stanje gore nego zadnjih godina, da je broj zaraženih veći, kao i broj onih koji imaju zdravstvene komplikacije zbog virusa gripe, prenosi Pogled.ba.