Gradsko Vijeće Mostara “Muppet show” ili “Žikina dinastija”

"Stvarno se više ništa ne zna. Ne znamo više ni tko dolazi na sjednice. Sve se izmijenilo, to je potpuni kaos. O strankama da i ne govorimo, više nemamo pojma ni tko je u kojoj stranci, a tko je neovisni vijećnik", požalio se jedan od gradskih vijećnika.
Stanje u Gradskom vijeću je postalo nevjerojatno i u velikoj mjeri je izmijenjeno.
Od 35 izabranih vijećnika trećina njih je "napustila brod" iz brojnih razloga.
Brojni odlasci

Vijeće su napustili: Jure Musa, Mirsad Huseinagić, Ljubo Bešlić, Radmila Komadina, Milorad Bahilj, Živko Budimir, Davor Pehar, Selma Jakupović, Milorad Bahilj, Oliver Soldo, Slađan Bevanda, Suad Hasandedić....
Neki od njih su poput Solde i Bahilja ušli kao zamjene, a onda su otišli na više razine vlasti. Bahilj je postao federalni ministar, a Soldo županijski zastupnik.
Bivše vijećnike zamijenili su ili će tek zamijeniti sljedeći na listama. Nitko od njih, da se razumijemo, nije izabran voljom građana, nego spletom okolnosti, pa se dogodilo to da u Vijeću sjede ljudi koji su dobili stotinjak glasova. Čak i dopredsjednik Gradskog vijeća je izabran s tek 232 glasa. No, mora se priznati, sve je odrađeno sukladno zakonu. Samo je ispoštovan Statut Mostara, čime su još jednom na vidjelo izišle brojne nelogičnosti koje u njemu postoje. Možda i najveća je ta koja omogućava vijećnicima odlaziti u neovisne vijećnike i sa samo dva vijećnika formirati Klub neovisnih vijećnika, i na taj način dodatno "puniti džepove".
Naime, naš list je još ranije pisao kako je za financiranje parlamentarnih skupina u Gradskom vijeću Mostara u gradskom proračunu predviđeno 350 tisuća maraka. Od toga 30 posto sredstava ravnopravno dijele sve parlamentarne skupine, kojih ima ukupno 8 (SDA, HDZ, HDZ 1990., SDP, "Boljitak" te tri kluba neovisnih vijećnika). Oni dijele 105 tisuća konvertibilnih maraka, tako da će svakoj pripasti po 13.250 maraka. Preostalih 70 posto, točnije 245 tisuća maraka predviđenih za financiranje parlamentarnih skupina, raspoređuje se tako što se sredstva dijele s ukupnim brojem vijećnika, njih 35, tako da po svakom vijećniku u parlamentarnoj skupini pripadne 7 tisuća maraka.

Kraj mandata

Zahvaljujući tome u Vijeću danas postoji čak deset neovisnih vijećnika: Danijel Vidović, Zdravko Rozić, Vinko Komšić, Slađana Gotovac, Marko Romić, Marko Gilja, Andro Vujević, Marko Marušić, Ćazim Lulić i Ramiz Tiro.
O organizaciji, učinkovitosti, želji, kompromisu... da i ne govorimo. To je uzaludno čak i spominjati, jer se odluke teško donose, a još teže ili nikako provode. A i kako bi kad se u Vijeću ne zna tko je vlast, tko oporba, i na koji način onda donijeti neku odluku, a kako je provesti.
Kad se gleda sa strane, sve zapravo podsjeća na jednu dobru komediju u kojoj se ništa ne zna. Pitanje je samo na koju; "Muppet show", "Žikinu dinastiju" ili možda čak "Mućke". Za razliku od spomenutih serija, ovdje je problem što se uopće ne zna tko su glavni glumci. Jedino je poznato da se koncem ljeta očekuje "posljednja epizoda", jer ovaj saziv Vijeća se nalazi pred završetkom mandata.

Dnevni list