Gradska uprava Grada Mostara i sindikat postigli sporazum o plaćama

Sporazum prenosimo u cijelosti.

1. Usvaja se osnovica za obračun plaće za siječanj i veljaču 2013. godine u iznosu od 289 maraka bruto i topli obrok od 2 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

2. Pregovarački timovi Grada Mostara i Sindikalnog vijeća nastavit će pregovore radi usuglašavanja osnovica za obračun plaća za ostatak 2013. godine.

3. Sporazum stupa na snagu danom njegova donošenja i služit će za obračun plaća za mjesece siječanj i veljaču 2013. godine, stoji u priopćenju iz Sindikalnog vijeća Grada Mostara.

Sindikat traži od Bešlića da proglasi proračun

Sindikalna organizacija Gradske uprave Mostara zatražila je od mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića da u skladu sa svojim ovlastima koje mu daje Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH proglasi proračun za 2013. godinu.

U pojašnjenju ovog zahtjeva stoji kako se u Članku 18 spomenutoga zakona navodi: "Ukoliko vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, načelnik proglašava proračun.

U Članku 60 istoga zakona stoji: "Odredbe ovoga zakona primjenjivat će se na gradove Sarajevo i Mostar, osim onih koje su u suprotnosti s odredbama Ustava Federacije BiH kojima su regulirani statusi Sarajeva i Mostara.

"Svi razumni rokovi istekli su i bit ćemo prisiljeni poduzeti radikalne mjere obustave rada i korištenje zakonskoga prava na štrajk.

Sindikat ne zanima politika vladajućih stranaka niti OHR-a, već naš opstanak i naše plaće koje smo zaradili", stoji u priopćenju iz Sindikalne organizacije Gradske uprave Mostara.

Kopija Zahtjeva za proglašenjem proračuna upućena je i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, stoji u priopćenju Sindikalnog vijeća Grada Mostara.