Gradonačelnik Mostara pojasnio tko je odgovoran što istočni dio grada izgleda kao Hirošima, a zapadni kao Las Vegas

Ljubo Bešlić
Ne mogu komentirati ništa oko nagađanja da će to biti 2016 god. To će biti onog trenutka kada se oko mogućeg rješenja osigura parlamentarna većina da se promijeni izborni zakon i tako provede presuda Ustavnog suda. Mi činimo i činit ćemo sve sa svoje strane da grad što bolje funkcionira u zadatim i mogućim okvirima dok se ne provede odluka suda, izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Komentirajući činjenicu da je Grad Mostar već dvije godine bez Gradskog parlamenta, jer, zbog poništenja odredbi Izbornog zakona 2012. koja se odnose na Mostar u ovom gradu nisu održani izbori Bešlić je u intervju Dnevnom avazu kazao kako je "nedostatak vijeća za neke stvari nemoguće nadomjestiti.

- U Mostaru su zakočeni, usporeni brojni procesi jer nemamo zakonodavnu vlast kao i zbog nekih odluka donesenih od strane Gradskog vijeća koji nisu u skladu sa zakonskom legislativom i dodatno blokiraju rad gospodarskih društava. To treba otkloniti i Mostar mora biti normalan grad kao i svaki drugi, prednjačiti u nekim stvarima u BiH, ali s ovakvim Statutom i činjenicom da nemamo zakonodavnu vlast, još je stanje i dobro. Ne treba zanemariti ni ulogu međunarodnih čimbenika, koji se nisu potrudili da od nametanja Statuta kao rješenja, koje se u određenim segmentima, pokazalo u provedbi kao nefunkcionalno, da se ispravi i promjeni.

Na primjedbe kako istočni dio Mostara liči na Hirošimu, a zapadni na Las Vegas gradonačelnik Bešlić kaže kako to dijelom stoji, ali ima svoje uzroke.

-Gradsko vijeće odlučuje u ime cijelog grada, ali gradska područja - bivše gradske općine, s lijeve obale Neretve, nisu nikada htjeli uvesti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, tako da je mnogo jeftinije bilo graditi u istočnom dijelu grada. Posljedica toga bila je neobnovljen grad i loša infrastruktura. Tek kada je prije dvije godine Gradsko vijeće usvojilo Regulacijske planove izjednačila se cijena gradnje. Do sada to nije bilo tako i vidljive su posljedice takve politike, kazao je Bešlić ističući kako je to bila pogrešna politika, koju su bošnjačke strukture vlasti - želeći možda privući više investitora, da im je jeftinije graditi - branila. -Vidjelo se da to nije bila dugoročno ispravna i korisna politika. To su razlozi zašto se u jednom dijelu grada više gradilo, u drugom manje kazao je Bešlić.

Pojasnio je ono što, kako je rekao, neki ne znaju, neki zaboravljaju, a neki namjerno prešućuju.

- A to je da ne odlučuje Gradonačelnik o tim novcima od rente s gradskih područja, nego tri gradska vijećnika s tog gradskog područja. Njihove odluke su presudne za odabir projekta koji će se graditi. I druga važna činjenica koja govori o različitom izgledu grada je i ta da je politika bošnjačkih struktura bila da se ulaže, gradi obnavljanu rubna područja grada, Podveležje, Drežnica, Blagaj i tako dalje, ogromna su sredstva uložena u ta prigradska naselja. Podsjetit ću i na činjenicu kako smo s razine grada uložili i ulažemo velika financijska sredstva u obnovu Starog mosta, cijele stare povijesne jezgre, Fejićeve ulice. Radi se o ogromnim sredstvima, kazao je gradonačelnik Mostara u intervju Avazu.

Mostar je u posljednje vrijeme označen kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. No, činjenica je da se turisti u Mostaru ne zadržavaju. Upitan kako promijeniti tu situaciju, Bešlić kaže kako je već odavno u ovoj zemlji problem da po zakonu više ne postoje lokalne turističke zajednice koje bi se sa svim svojim stručnim potencijalima stavili u funkciju promocije i razvoja turizma.

On je apsurdnom nazvao i situaciju da je praktično trećina urbane gradske jezgre Mostara proglašena nacionalnim spomenikom i „u zoni odgovornosti" je federalnih vlasti, koje nemaju ni stručnih, ni ljudskih potencijala da odgovore zadaći, a Gradu se ispostavlja, račun za stanje na terenu.

-Grad crpi svoje resurse i financira agenciju Stari Grad, te preko nje ulaže uistinu maksimum u očuvanju spomeničke baštine sukladno skromnim ovlastima. S druge strane federalne vlasti koje imaju nadležnost i ovlasti nisu do sada uložile skoro ni jedne KM u to područje da se bilo što uradi. To se jednostavno mora promijeniti jer takav sustav rada i odgovornosti nema smisla, i istina je da zbog ovakvog neuređenog stanja imamo velike poteškoće, izjavio je uz ostalo gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić za Dnevni avaz.