Grad Mostar vraća 276 stanova

Mostar
Grad je iste, na osnovi privremenih rješenja, dodjeljivao za alternativni smještaj raseljenih i izbjeglih osoba, kao i osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Kolektivni smještaj

Voditelj Službe za zdravstvo, socijalne i stambene poslove Gradske uprave Mostara Mustafa Delić je kazao kako će se svi stanovi kojima je grad privremeno raspolagao u skladu sa zakonom vratiti njihovim vlasnicima, odnosno poduzećima koja nisu privatizirana. - Veliki je broj takvih stanova, ovo je trenutačna brojka stanova čiji su papiri “čisti”. Sigurno je da će se ovaj broj povećati. Mi smo s tim stanovima privremeno raspolagali te sad dižemo ruke od tih stanova i vraćamo ih njihovim vlasnicima. Upravo smo imali sastanak s takva dva neprivatizirana subjekta, PIO/ MIO i sa ŽT Željeznice po pitanju povrata tih stanova. Ti stanovi će se tim tvrtkama vraćati ispražnjeni, mi smo dužni iseliti ljude koji trenutačno u njima borave. A zatim, u skladu sa zakonom, poduzeća će te stanove dodjeljivati svojim zaposlenicima, kazao je Delić. Na upit što će biti s ljudima koji će morati napustiti navedene stanove, Delić je kazao kako će one osobe koje imaju pravo na alternativni smještaj biti prebačene u neke druge stambene jedinice ili kolektivne smještaje, dok će se određeni broj ljudi, koji imaju ekonomskih mogućnosti, morati sam za sebe pobrinuti. - Očekujemo puno problema po ovom pitanju, jer teško je iseliti ljude i svaka deložacija je mučna za sve. Država se brine za najugroženije socijalne slučajeve, no jedan broj će zasigurno morati izići iz stana bez ikakvih oštećenja, odnosno moraju se sami snaći, kazao je. Govoreći o sudbini ljudi koji trenutačno koriste ove stanove, a imaju status raseljenih i izbjeglih, Delić je kazao kako se revidiranom strategijom provedbe aneksa 7 previđa da se povratak u BiH završi do 2014. godine. - U tom smislu državna tijela bi trebala preko međunarodnih institucija i preko kreditnih zaduženja osigurati značajna sredstva da se riješi taj problem zatvaranja kolektivnih centara i gašenja alternativnih smještaja. O tom pitanju u zadnje vrijeme održani su sastanci i očekuje se da će se iznaći rješenje kako bi se pitanje povratka konačno zatvorilo, kazao je Delić. Također, naveo je i kako Grad Mostar raspolaže i stanovima koji su u vlasništvu privatiziranih tvrtki kao što su “Soko”, “Đuro Salaj”, “Hepok” i dr.

Odluka vijeća

- Ti stanovi se neće vratiti sadašnjim vlasnicima nego će se u skladu sa zakonom dodijeliti radnicima navedenih tvrtki koji su radili u istima do dana privatizacije. To bi trebao raditi Grad Mostar prema posebnim procedurama i za očekivati je uskoro da Gradsko vijeće donese akt kojim će se utvrditi kriteriji i način dodjeljivanja tih stanova radnicima privatiziranih poduzeća, kazao je Delić. Grad Mostar, navodi, ima značajan broj svojih stanova, od kojih određeni broj u skladu sa zakonom pripada zaposlenicima Gradske uprave, postoji i dio stanova nepoznatih vlasnika, a određeni broj stambenih jedinica kojima raspolaže Grad se nalazi na Sudu. - Povrat tih stanova traži SUBNOR. To su stanovi u kojima su bili borci iz Drugog svjetskog rata, i za koje nema zahtijeva za povrat. SUBNOR smatra da su to njihovi stanovi, međutim, budući da je većinu tih stanova dodjeljivao općinski fond, i mi smatramo da su ti stanovi naši. Ukoliko se na Sudu potvrdi naše vlasništvo, onda će Gradsko vijeće se kroz odluke o istima izjasniti, odnosno odlučiti u koje svrhe će isti ići, hoće li biti dati za rješenje socijalnih slučajeva ili na neki drugi način, kazao je Delić.

• Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba