FOTO  Grad Mostar domaćin međunarodnog 'Green Design Biennala'

Mostar
Konferencija je organizirana u suradnji sa EU Horizon 2020 'Buildings as Material Banks' projektom i SGDF-om te ima za cilj usklađivanje velikog broja uzajamno povezanih aspekata održivog dizajna gradova, objekata i proizvoda.

U okviru Biennala održavat će se predavanja, znanstvene konferencije, stručni okrugli stolovi, međunarodne radionice sa studentima, međunarodne izložbe, te promocija izgradnje Green Deisgn Centra, kao i izložbe i promidžbe proizvodnje ekološke hrane.

Biennal će ove godine okupiti goste iz 12 zemalja širem svijeta - Japana, Nizozemske, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Belgije, Engleske, BiH...

Predsjednica fondacije Sarajevo Green Design Elma Durmišević kazala je u srijedu na konferenciji za novinare kako je ovo treći međunarodni Green Desing koji se tradicionalno u jesen održava u BiH.

Istaknula je kako program započinje promocijom europskog projekta s kojim su ušli u dogovor s Gradom Mostarom, a riječ je o izgradnji Green Desing centra, koji je sastavni dio projekta 'Buildings as Material Banks', a koji se planira izgraditi u Južnom logoru.

Po njezinim riječima, Centar u Južnom logoru je zamišljen kao dinamična struktura koja bi se trebala svake godine mijenjati, kako bi postala pametnija, a da u isto vrijeme bude pokazna lokacija o tome na koji način se mogu koristiti materijali na odgovaran način.

- Zadatak projekta je da istražimo nove načine gradnje, koje će podržati kružnu ekonomiju, razvijati nove metode gradnje te omogućiti fleksibilnu gradnju i ponovno korištenje elemenata komponenti - rekla je Durmišević.

Dodala je kako je Biennale zamišljeno kao platforma za razmjenu iskustva, ideja i davanje inspiracije mladim inženjerima.

U tom kontekstu spomenula je profesora Hirotoa iz Japana, za kojeg kaže da sa sobom donosi izvanredna promišljanja o korištenju drveta kao materijala koji ima budućnost i koji je održiv.

Predsjednica fondacije skrenula je pozornost i na predavanje Jada Oseyrana, iz IBM kampanje koja je poznata po razvoju softvera i elektronike, a koja je prije 30 godina razvila biznis model koji se bazira na ponovnom korištenju komponenti iz fotoaparata, računala.

Spomenula je i profesora Wernera Langa iz Munichena koji će pokazati povezanost svih razina održivog razvoja od regionalnog planiranja urbanizma do objekta.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ocijenio je kako je ovo veliki dan za Mostar.

- Želimo mijenjati politiku gradnje, no bez znanosti i suradnje sa znanstvenim institucijama to je jako teško - kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je ovo mogućnost da Mostar postane grad zelenog dizajna ili zelenog koncepta.

- Prvi smo se u Bosni i Hercegovini uključili u ovu aktivnost jer je cilj cijele Europe i svijeta sačuvati Zemlju za buduće naraštaje - istaknuo je Bešlić.

Svrha je da naše znanstvene institucije napreduju zajedno s ovim projektom jer ako znanstvene institucije budu napredovale, napredovat će i gospodarstvo, poručio je.

- Ovaj će nam projekt pokazati put kojim trebamo ići, a resursi koje posjedujemo još su uvijek jedan vrijedan biser u cijeloj Europi - kazala je Maja Popovac, ispred Građevinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" te dodala kako bi projekt također trebao pokazati da životni ciklus jednog objekta može imati dugu životnost s materijalima koji su dostupni.

Ivan Lovrić ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru smatra kako je dobro baviti se temama koje su potpuno nove i koje su trend na europskoj i svjetskoj razini.

Inače, Biennale je podržao Grad Mostar kao domaćin, a u njegovu realizaciju uključeni su Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić", putem građevinskih i drugih fakulteta s proizvodnom industrijom.

FENA