GO Mostar HDZ 1990: Poigrajte se sa Sarajevom i mjestima gdje su Hrvati manjina, zašto uvijek Mostar?

Slaven Raguž, GO Mostar HDZ 1990, HDZ 1990, Mostar, Boris Trajkovski, makedonski predsjednik, Makedonija, Mostar
Međutim, prijedlog za izmjene i dopune Zakona o budžetima koji bi tretirao privremeno financiranje koji je danas na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije je jedno loše rješenje za Mostar i mogao bi stvoriti opasan presedan koji bi po tko zna koji put Mostar učinio endemom u BiH.

Prijedlog koji je napisan u uredima međunarodne zajednice, a predlaže SBiH govori kako bi se za Mostar uvelo privremeno financiranje od 01.04.2014 do 31.12.2014. je pravni nonsens sa više aspekata. Prije svega, privremeno financiranje se uvodi za period od 01.01. do 31.03. u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH i u skladu sa Člankom 21. Zakona o budžetima FBiH, te se nikako ne može uvesti za period od cijele godine.

Na period iza 31.03. gradonačelnik može proglasiti budžet u skladu sa Člankom 18. Zakona, na što je svoju suglasnost dao i Ustavni sud Federacije. Prema tome, Mostaru je potrebna odluka o privremenom financiranju za period od 01.01.2014. do 31.03.2014. jer ljudi i institucije koje žive od gradskog proračuna moraju egzistirati i ta tri mjeseca. Nakon tog perioda, ukoliko ne bude zauzet otvaranjem estetskih salona i ukoliko bude u Mostaru, a ne na putu po svijetu, gradonačelnik može proglasiti proračun i za to ima sve zakonske ovlasti.
Vrlo vjerojatno će bošnjačka većina izglasati u Zastupničkom domu Parlamenta ovu odluku i to će značiti da će se opet od Mostara napraviti presedan koji neće vrijediti nigdje u BiH, osim u Mostaru, a sve u cilju što većeg preuzimanja nadležnosti grada Mostara od strane Federacije (Sarajeva). Ukoliko se dogodi usvajanje odluke, pozivamo hrvatske izaslanike u Domu naroda F BiH da pokrenu postupak za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

GO Mostar HDZ1990 je još sredinom prošle godine na sastancima u OHR-u detektirao i predvidio sve moguće scenarije koji će zadesiti grad Mostar zbog neodržavanja izbora i zbog talačke krize grada koji je postao žrtvom stranačkih oligarhija iz HDZ-a BiH i SDA, a sve pod visokim pokroviteljstvom OHR-a. Dali smo valjane i pravno utemeljene prijedloge za rješavanje krize koje ne ugrožavaju nikoga i idu u korist grada Mostara i žitelja grada Mostara, a ne jednog naroda nauštrb drugog, što je potvrdila i odluka Ustavnog suda BiH od 23.01.2014. godine. Prema tome imamo sve argumente za govoriti kako je kriza koja je pogodila grad Mostar kriza kontroliranog kaosa radi tko zna kojih i čijih viših ciljeva.

Gradu Mostaru je potrebno privremeno financiranje za period do 01.04. 2014.god. i gradu Mostaru su potrebni izbori. Ono što najmanje treba gradu Mostaru jeste da bude predmetom političke igranke lokalnih moćnika i međunarodne zajednice.

Ako ćete se već igrati gospodo, poigrajte se malo i sa Sarajevom i sa svim ostalim mjestima gdje su Hrvati manjina, zašto uvijek samo Mostar? Ili je stvar u tome što ste Sarajevo već poklopili, kao i sva ostala veća mjesta u BiH, pa je sad dobra prigoda i za Mostar. E neće ići!

Slaven Raguž
GO Mostar HDZ1990