GO HDZ1990 protiv preslikavanja zagrebačkog modela parkinga na Mostar

U priopćenju se navodi kako je neminovno da se u gradu Mostaru mora konačno dovesti u red problematika parkinga i prometne infrastrukture. Iz ovog razloga GO HDZ 1990. pozdravlja činjenicu da su se gradske vlasti krenule suočavati s ovim problemom. Tim više, budući da nije izborna godina. Međutim, dodaje se u priopćenju, predložena rješenja ove problematike otvaraju mnoga pitanja koja dovode u pitanje pozitivan i, za građane Mostara, povoljan krajnji ishod.

-Prije svega problem vidimo u činjenici je predloženo rješenje plod studije izvodivosti urađene po modelu koji je korišten u gradu Zagrebu i od strane ljudi koji su implementirali taj model u Zagrebu. Imajući u vidu da je prometno-prostorna infrastruktura grada Zagreba, malo rečeno, drastično drugačija od naše mostarske, ne vidimo logiku preslikavanja modela, smatra GO HDZ 1990..

Gradska uprava je, podsjeća se u priopćenju, u više navrata dobivala prijedloge rješavanja ove problematike i od strane GO HDZ 1990 (npr. jedan od prijedloga je bilo uklanjanje vozila koji se prodaju po mostarskim ulicama, uklanjanje ostavljenih vozila, uvođenje pješačkih zona, popraćene gradskim autobusnim linijama, popratno uređivanje prometne infrastrukture i dr.), a i pojedinci građani nudili svoje prijedloge, koji su vjerojatno zalutali u zabačene ladice protokola gradske uprave.

-Znajući to, mišljenja smo da bi se znatno uštedjelo novca građana Mostara da je izradu studije izvodivosti uradio netko tko u Mostaru živi, kreće se i na kraju krajeva po Mostaru parkira. S toga ovim putem zahtijevamo javno objavljivanje izrađene studije izvodivosti, te zahtijevamo javnu raspravu na ovu temu, prije usvajanja ikakvih odluka. Građani Mostara moraju biti upoznati sa načinom definiranja zona, cijena, kao i načinom izrade studije uopće, te moraju imati mogućnost iznošenja svoga stava na tu temu, ističe GO HDZ 1990.

-Ponovit ćemo također naš prijašnji stav vezan za JP „Mo-parking". Kako smo to već ranije govorili, ako je razlog instituiranja jednog ovakvog poduzeća rješavanje problema parkinga u Mostaru, to bezrezervno pozdravljamo. Međutim, ako je razlog jedne ovakve ustanove zapošljavanje prekobrojnih iz gradske uprave, što se može naslutiti sudeći po pojedinim medijskim izjavama gospodina gradonačelnika, a naplata parkinga bi išla većim djelom za podmirivanje njihovih plaća, i ovaj put izražavamo svoje protivljenje jednom ovakvom projektu, jer očigledno za primarni cilj nema dobrobit građana, nego podmirenje nečijih apetita.

Iz tog razloga, ali i iz razloga što će to poduzeće raspolagati sa ogromnim novcem, opet, zahtijevamo da se javno objavi misija i vizija poduzeća, program i strategija rada direktora, sistematizacija i opis poslova djelatnika i dr., što je i odgovornost, ali i obveza budući da se radi o javnom poduzeću. Ovim činom bi se građanima dalo do znanja da se radi o jednom ozbiljnom projektu, a ne da se radi o još jednom u nizu načina haračenja građana Mostara, putem osnivanja društava nepotističke i partijsko podobne odgovornosti, stoji na kraju priopćenja mostarskog odbora HDZ 1990..