FOTO  Galerija Aluminij ugostila Piknik, postav s trideset slika Dubrovčanina Miše Baričevića

aluminij, Izložba
Postav koji broji ukupno trideset slika, rađenih u tehnici akril na platnu, otvorenim je proglasio direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

- Gospar Baričević ovim postavom slavi život, prijateljevanje, radost susreta. Ove slike odašilju tako snažnu emociju sreće, radosti življenja, i pozivaju nas pronaći tako nužno vrijeme za sebe, za bijeg od vreve, od nedaća i od briga, od svakodnevice. Upravo ta nam je poruka, u ovomu vremenu sivila koje prevladava u tako puno životnih sfera, nešto čemu trebamo raširiti ruke, prigrliti ju najviše što možemo - komentirao je Juka, izražavajući zadovoljstvo i zbog zajedničke suradnje s rektoratom Sveučilišta u Mostaru koji je suorganizatorom ove izložbe.

Pisac kataloškog osvrta, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ističe kako se u ciklusu Piknik, bolje nego u ijednomu drugomu, očitava Baričevićeva osobnost.

- Piknik je izlet i obrok u prirodi, a ta povezanost s prirodom daje mu svojstvo nesvakidanjega događaja, izuzetka, odmaka od dnevne gradske rutine. I događaji koji su s njime povezani drukčiji su u izmijenjenomu kontekstu, Baričevićevi likovi protagonisti su žanr-prizora vožnje biciklom ili plesa uz glazbu, intimnih scena zagrljaja i poljubaca, kao i svakidanjih motiva poput slikara za štafelajem, dječje igre, kartaša za stolom ili navijača u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. Piknik je, dakle, oda u čast životu i radost zbog njegova humora, širine, jednostavnosti i ljepote. Istodobno je i satirična suptilna kritika - kazao je, između ostaloga Ivanović.

Izložba ostaje otvorenom za besplatno razgledanje do 9. studenog.

Inače, Mišo je Baričević rođen 1951. godine u Dubrovniku (RH). Članom je HDLU-a, a dosad je ostvario na desetke samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i u BiH. Živi i stvara u Dubrovniku.