Galerija Aluminij ugošćuje samostalni postav Tamare Grbavac

Tamara Grbavac, aluminij, aluminij izložba, Galerija Aluminij
Ova uspješna predstavnica mlađega hercegovačkog slikarskog naraštaja, s devet dosad ostvarenih samostalnih i 47 skupnih izložbi u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, mostarskomu će se likovnom općinstvu predstaviti s ciklusom radova, uokvirenih pod imenom Premišljanja. Ciklus je podijeljen u pet podciklusa (1. Tko? Što? Slikar. Slika; 2. Život; 3. Ispred; 4. Bez naziva; 5. Citatologija), a čine ga ukupno 33 djela.

Povjesničarka umjetnosti Ana Filipović, ujedno i autorica kataloškoga osvrta na postav Premišljanja, o ovomu ciklusu Tamare Grbavac, između ostaloga, zapisuje kako povezivanjem likovnih elemenata u kompoziciju suvremenoga i otvorenoga estetskog konteksta, Tamara gradi likovni svijet koji slobodno dijeli s drugim umjetnicima.

- Okrećući se nesputano unutar zadanoga trenutka, predočava nam zaleđenu sliku prošlosti, pustoši koja diše poetično, slobodno i smisleno. Ovim pristupom umjetnica ostavlja srčanu notu u promišljen tijek onoga što ostvaruje, narativno prikazuje svijet izvan vlastitosti, a s druge strane postiže više od asocijacije na predmet koji promatramo. Ekspresivne emocije ostaju zabilježene u usporenim linijama koje označavaju obavljen zadatak rastanka s iluzijom vremena i prostora. Tako jedinstven i intiman koncept, prepun odricanja, vrtloži se u strukturama svijeta umjetnosti koje upravo prolazi, pa ako je to i pogled unatrag on ostaje samo na slici jer autorica se ne osvrće - stoji u posebno upečatljivomu ulomku iz zapisa Ane Filipović.

Komentirajući Tamarina Premišljanja, povjesničar umjetnosti Josip Karamatić, voditelj Galerije Antun Gojak u Makarskoj, zaključio je, pak, kako su slike koje čine ovaj ciklus tvarnim i vizualnim odrazom njene osobnosti.

- Tamarina premišljanja kroz ovu izložbu lete brzinom koja ne čeka promatrača, a dinamika im ostaje koherentnom usprkos simultanomu postojanju pet podciklusa u njezinu konceptu. Premda ne otkriva novu slikarsku praksu, ova izložba pronosi snažan osobni slikaričin pečat, naglašen njezinom zavidnom kreativnom snagom - zapisao je, između ostaloga, Karamatić.

Inače, Tamara je Grbavac rođena 1988. godine u Ljubuškomu. Slikarstvo je magistrirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Ante Kajinića. Pridruženom je članicom ULUBiH i ULUFBiH, dobitnicom nagrade Privatno i javno za 2012. godinu, te autoricom likovnih rješenja za dvije poštanske marke Hrvatske pošte Mostar.