Galerija Aluminij ugošćuje ciklus crteža akademske slikarice Maje Rubinić

Maja Rubinić, Izložba, aluminij izložba
Njezin ciklus imena Žurim, nemam ti kad, javnosti ćemo predočiti u našemu izložbenom Salonu 2, na svečanosti otvorenja, uglavljenoj za četvrtak, 26. ožujka, s početkom u 19 sati.

Podsjećajući na to kako je cjelokupan autoričin umjetnički opus iznjedren iz njezina dubokoga unutarnjeg i osobnog svijeta, povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović u svojemu osvrtu ističe kako je ovaj ciklus crteža prožet autobiografskim aspektom i više nego inače.

- Na djelima je dosljedno provedena nepredvidiva i nedefinirana perspektiva koja odbacuje odnosno negira prostornu dubinu. Objekti i oblici položeni su bez reda i pravila, kao da je netko prešao rukom po prostoru te položio i izglačao predmete i ljude. Oni su, također, izvitopereni, produljeni, hipertrofirani, stanjeni i razvučeni, ali ipak oživotvoreni u svojim asimetričnostima. Sve geometrijske i oblikovne neravnoteže odraz su pojačanoga senzibiliteta za disharmoniju, devijantnosti, nepravilnosti i nepravdu, čijim se trasama kreće suvremeni svijet - zapisuje Ucović u tekstu koji će u cijelosti biti otiskan u prigodnomu katalogu izložbe.

Inače, Maja je Rubinić rođena 1982. godine u Mostaru. Srednju školu likovnih umjetnosti u rodnomu gradu završava u klasi prof. Krešimira Ledića, a na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru slikarstvo diplomira 2006. godine, u klasi prof. A.B. Švaljeka. Dosad je izlagala na više skupnih te na tri samostalne izložbe u zemlji i u tuđinstvu. Višestruko je nagrađivana, sudionicom je brojnih likovnih zbivanja, članicom likovnih skupina i društava, te suosnivačicom galerije Virus u Mostaru, u kojoj je organizirano mnoštvo samostalnih i skupnih izložbi mladih akademskih umjetnika. Radovi su joj uvršteni u nekoliko monografija o Mostaru i o Hercegovini, a osim umjetničkim, bavi se i grafičko-dizajnerskim radom, u suradnji Rubinić i Zelenika.