Gala koncert 'Viva Opera' Simfonijskog orkestra Mostar

viva opera

Među svim instrumentima zasigurno najsavršeniji je ljudski glas. Nitko ga ne može izraditi, svaki je jedinstven, neponovljiv i svaki daje svoj pečat djelu koje izvodi.

Kad ljudski glas podari uhu dobru interpretaciju lijepe glazbe, teško je zamisliti da nešto može nadmašiti ljepotu koja obuzima slušatelja.

Opera je upravo takvo mjesto. Skladatelji koji su za suradnike imali najbolje pjevače svoga vremena zaista su napisali neke od najboljih opera u povijesti glazbe. Ovaj koncert je stoga jedan prekrasan kolaž upravo takve glazbe.

Solisti na koncertu Viva Opera! su Antonija Teskera, sopran i Bože Jurić Pešić, tenor - prvaci opere HNK Split.

Simfonijski orkestar Mostar čine glazbenici iz Mostara, Širokoga Brijega, Sarajeva, Beograda, Osijeka, Zagreba, Splita i Dubrovnika. Dirigent je Robert Homen iz Zagreba.

Voditelji na koncertu su Sanja Pehar i Bože Jurić Pešić.

Na programu su dvije uvertire, naoko nepovezane, a zapravo uvode u istu priču, samo jedna prije, a druga poslije. Rossinijev Seviljski brijač priča priču o mladenačkom zanosu i zaljubljenosti, lepršavom zavođenju i komičnim situacijama, dok nam Mozartov Figarov pir predstavlja kako se priča dalje odvijala. A glazba u obje uvertire je naprosto senzacionalna.

Arije i dueti iz Rigoletta i Traviate pokazat će nam svu raskoš opusa Giuseppea Verdija, skladatelja kojeg s pravom smatraju kraljem lijepe fraze. Također, dok prolazimo kroz repertoar verizma, imena Giacomo Puccini i Georges Bizet blistaju ljepotom svojih djela.

Puccini na prvi pogled nastupa mirnom linijom, smirenom harmonijom, kao da želi da se slušatelj opusti, nakon čega redovito slijedi kulminacija i redovito dramatični završetak koji od pjevača traži svi raspoloživu vokalnu snagu i muzikalnost. La Boheme, Tosca i Gianni Schichi nisu uzalud dio željeznog repertoara opernih kuća, a njihove arije svima poznate.

Bizetova Carmen je najizvođenija opera, a uz svima poznate arije naslovne uloge, uvijek iznova nas osvaja upravo arija Micaele koja uvijek iznenadi svojom ljepotom, toplinom i prekrasnom glazbom. A u domaćem operetnom repertoaru zasigurno jedno od vodećih mjesta zauzima nostalgična arija iz Tijarovićeve Male Floramye.

U Mostaru, gala koncert Viva Opera! Opera pod zvijezdama! Park Zrinjevac. Početak koncerta u 21:00 sat. Ulaz slobodan! Dobro došli!