Fra Luka Markešić je bio partner Komunističke partije što je puno veći stupanj od običnog suradnika UDBE

O ovoj zanimljivoj i intrigantnoj knjizi, koja sadrži preslik djelovodnika UDBA-e u jednom povijesnom razdoblju, govorili su Anto Jelić-Balta, Ivan Beljan i Vice Vukojević, jedan od priređivača ove knjige.

-Analizom dokumenata objavljenih u knjizi postaju vidljive aktivnosti tadašnje Službe državne bezbjednosti koja je po nalogu Komunističke partije pratila svako kretanje pojedinaca i skupina za koje se pretpostavljalo da bi mogli ugroziti tadašnju vlast Komunističke partije Jugoslavije - kazao je jedan od predstavljača Anto Jelić-Balta, dodajući kako ova knjiga sadrži iznimno vrijednu povijesnu građa važnu za objektivno istraživanje povijesti Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću.

Govoreći o vrijednosti dokumenata koje knjiga sadrži, brigadir Ivan Beljan je ukazao na činjenicu kako su „aktivnosti koje je provodila UDBA po tadašnjim zakonima bile legalne i legitimne ali su ih demokratske promjene učinile nedemokratskim, nemoralnim i u određenim slučajevima i kažnjivim".

-Čitajući ovu i ovakve knjige, ljudi se uglavnom fokusiraju na imena osoba koja se tamo nalaze. Pri tome ne vode računa da su se suradnici birali unutar skupina koje su bile predmet interesa - kazao je Beljan, dodajući kako je iluzorno očekivati da su među suradnicima bili i članovi Komunističke partije.

-Pogrešno je očekivati da će politička policija kakva je bila UDBA istraživati svoje nadređene šefove i lojalne partnere tadašnjeg sustava - naglasio je Beljan, istaknuvši kako ove dokumente treba gledati u kontekstu sagledavanja ukupne uloge Saveza komunista čiji su nekadašnji članovi nositelji vlasti u današnjoj Hrvatskoj i BiH.

Vukojević: Oršolić je po kazni od partnera degradiran u suradnika

Pojašnjavajući razloge objavljivanja ove knjige, Vice Vukojević se osobito osvrnuo na aktivnosti UDBA-e uperene prema Katoličkoj crkvi.-Nedavno sam imao prigodu slušati prigovore fra Luke Markešića vezane za suradnički karton njegovog istomišljenika fra Marka Oršolića - kazao je Vukojević, navodeći kako između Markešića i Oršolića postoji velika razlika.

-Analizom dokumenata utvrđeno je kako je fra Marko Oršolić bio nazočan jednom skupu u Njemačkoj na kojem su se pjevale hrvatske pjesme. Međutim, nije to prijavio ali je umjesto njega to prijavio netko druga pa je Oršolić od partnera Komunističke partije, što su bili svi članovi Udruženja Dobri Pastir, za kaznu preveden u suradnika, što je bio najniži oblik suradnje - kazao je Vukojević.


Ustvrdio je kako nije bilo nikakve potrebe takve mjere primijeniti i prema fra Luki Markešiću.

-Markešić je bio lojalan partner Saveza komunista a od takvih se ne prave obični suradnici. Svoje partnerstvo Markešić je dokazao i dokazuje nizom postupaka pa tako i knjigom „Crkva u samoupravnom socijalizmu", što je puno više od nego je Partija tražila od svojih partnera unutar Crkve - istaknuo je Vukušić.

Govoreći o samim počecima tog partnerskog odnosa između Komunističke partije i određenih skupina unutar Crkve, Vukojević je ukazao na razdoblje nakon II. svjetskog rata, kada su određeni svećenici slijedili primjere sasvim suprotne onom uzoritog kardinala Alojzija Stepinca i mnogih drugih njegovih supatnika.

-Dostupni arhivski dokumenti nedvojbeno pokazuju da su Komunistička partija i UDB-a u poratnom razdoblju osnovali Udruženje Dobri pastir i preko njega kontrolirali procese - kazao je Vukojević. Kao primjer te suradnje naveo je fra Josipa Markušića, poratnog provincijala Bosne Srebrene i gosta na II. zasjedanju AVNOJ-a.

-Iz Markušićevih prijepiski s Vatikanom vidljivo je kako je Sveta Stolica zabranjivala suradnju s komunističkim vlastima i osnivanje udruženja bez dozvole papinske nuncijature, na što su se čak tri franjevačka provincijala oglušila - kazao je Vukojević, istaknuvši kako je suradnja koju je koncem četrdesetih godina s KPJ i UDBA-om uspostavio fra Josip Markušić još uvijek ostala aktualna jedino unutar jedne skupine franjevaca u provinciji Bosni Srebrenoj.

Vukojević je također naveo niz sličnih primjera, istaknuvši kako je od svih nekadašnjih republičkih središnjica UDBA-e jedino arhiv bosanskohercegovačke UDBA-e ostao u cijelosti očuvan.

-Što je tome tako treba u prvom redu zahvaliti mr. Mati Bobanu, predsjedniku HR Herceg Bosne, koji je uz pomoć svojih suradnika, a na moje osobno traženje, cjelokupni arhiv UDBA-e BiH prebacio u Zagreb, kazao je Vukojević, dodajući kako je i to jedan od razloga pokušaja diskreditiranja Mate Bobana i vodstva nekadašnje HR Herceg Bosne.

Organizator ovog zanimljivog predstavljanja bila je HKZ Troplet.

M.Jurković

hrsvijet.net