FPMOZ: Svečano otvorena 2. znanstveno-stručna konferencija Zaštita voda u kršu

FPMOZ, Jesen na FPMOZ-u, Zaštita voda u kršu
...a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša u hotelu Mostar svečano je otvorena 2. po redu znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem „Zaštita voda u kršu".

Dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Mario Vasilj naglasio je da se o odnosu vode i krša ovdje u Hercegovini pjevaju pjesme, ali i da se živi istina žedne zemlje i nabujalih voda. „A krš kojeg toliko volimo i kojega osjećamo gotovo kao dijelom naše osobnosti i našeg identiteta treba očuvati i na njemu graditi život u skladu sa njegovim svojstvima. No, unatoč svim njegovim manjkavostima, osjetljivoj naravi i velikoj ljubavi koju mu darujemo, dobro se prisjetiti jedne stare kineske mudrosti: i dragom kamenu potrebna je ruka vještog majstora", rekao je dekan Vasilj.

Gdin. Damir Mrđen prisutnima se obratio ispred Agencije za vodno područje Jadranskog mora, te naglasio kako je tema ove konferencije bitna za svakodnevni rad njihove agencije i da će iskustva stečena ovdje doprinijeti u njihovom radu.

Pozdravni govor održao je i predsjednik Vlade HNŽ prof. dr. sc. Nevenko Herceg koji je istaknuo važnost ove teme i zadovoljstvo što je na konferenciji kojoj je cilj uspostavljanje suradnje znanstveno-stručnog dijaloga.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ljerka Ostojić je otvorila konferenciju i zaželjela uspjeh u radu. „Voda može postati jedan od naših strateških resursa, najavljuju se projekti kojima bi se u velikoj mjeri naše bogatstvo moglo uništiti, ali još nije kasno zaštiti ga. Nalazimo se u Hercegovini za koju se nekada smatralo da je siromašna vodom, pa ipak zahvaljujući vama znanstvenicima danas znamo da ova zemlja kamena i krša obiluje podzemnim rezervama pitke vode", rekla je rektorica Ostojić.

Konferencija se održava u sklopu bogatog programa Jeseni na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

treci.ba