FOTO  FPMOZ: Svečano otvoren Informacijsko- tehnološko –inovacijskI centar

fpmoz
... (ITIC) Nikola Tesla, koji je realiziran uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 Brojne goste i uzvanike prvo je pozdravio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Mario Vasilj riječima: "Na početku ćemo izreći jednu misao američkog inovatora i biznismena Charlesa Franklina Ketteringa : Ne možete imati bolje sutra, ako cijelo vrijeme razmišljate o jučer. Stoga smo svi zajedno dužni koristeći naša pozitivna iskustva raditi i djelovati, u skladu s našim sposobnostima, u sadašnjosti i okrenuti se izgradnji budućnosti. Iznimno sam ponosan na naše svakodnevno napredovanje i zahvalan svima Vama koji sudjelujete u obrazovnom procesu na našem Fakultetu kao i svima vama dragi prijatelji na potpori u radu. Zahvalan sam i našim studentima koji svojim pristupom i učenjem potvrđuju da imamo jednu novu generaciju mladih ljudi koja će još i više u svim našim sredinama u kojima bude djelovala i radila podići kvalitetu obrazovanja, rada i društvenog djelovanja. Uvjeren sam da će naš zajednički rad donijeti plodonosne učinke na svim razinama našega društva i pridonijeti dobrobiti našega naroda i napretku našega društva u cjelini. Na tom putu trebaju nam naši prijatelji. Stoga uistinu zahvaljujem predstavnicima hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti koji su unatoč svojim obvezama pronašli vremena i pridružili nam se na ovoj današnjoj svečanosti. U nama ćete uvijek imati potporu u svemu onome što činite za ustavnu i stvarnu ravnopravnost hrvatskoga naroda, ali i u svemu čime doprinosite boljoj budućnosti konstitutivnih narode BiH i njezinih građana. Danas zahvaljujemo Uredu vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, jer upravo zahvaljujući njihovu razumijevanju činimo snažan iskorak u kvalitativnom i tehnološkom smislu. Cijenimo potporu i čitave vlade Republike Hrvatske jer bez njihove suglasnosti to ne bi bilo moguće. Bez te podrške i novčane potpore naš projekt bi vjerojatno čekao neke bolje dane. No budućnost se dogaća upravo sada, jer ćemo danas uspostaviti Informacijsko-tehnološko-inovacijski centar (ITIC), koji će studentima omogućiti praćenje nastave u skladu s danas dostupnim tehnologijama .Sve ovo potvrđuje da nismo zarobljenici prošlosti, nego marljivi djelatnici u sadašnjosti i, nadam se, vjesnici budućnosti. Ljepota je u tome da prošlost uvijek možemo sagledati kao suočavanje sa stvarnošću s pozitivnim i negativnim učincima i na njima učiti kako bi u sadašnjosti pronalazili ispravne odgovore. Svima nama želim da nas naše iskustvo ohrabri za suočavanje sa izazovima života.A u novoj godini želim Vam: 12 mjeseci bez brige, 52 tjedna sreće, 365 dana zdravlja, 8 760 sati učenja, 525 600 minuta lijepih trenutaka i 31 536 000 sekundi ljubavi. I više od toga, ako je moguće – neka Vam bude sretna i blagoslovljena 2016. godina i na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo".

Nakon dekana riječ je dobio Dragan Matijević, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru koji je pozdravio sve nazočne, te istakao: "Velika je čast predstavljati državu Hrvatsku bilo gdje u svijetu, a još je veća čast predstavljati Hrvatsku među svojima. Izrazito mi je zadovoljstvo biti ovdje na otvaranju Informacijsko- tehnološko –inovacijskog centra. Glavna zadaća Hrvatskog konzulata je skrb za sve Hrvatske državljane, a posebno za Hrvate, i to nije samo naš posao nego i naša ustavna obaveza. Ovo je samo jedan od projekata u nizu kojima su Hrvatske vlade svih ovih godina pružale potporu opstanku Hrvatske znanstvene zajednice, a tome i općenito i Hrvata na ovim prostorima. Osnivanjem Informacijsko- tehnološko –inovacijskog centra studenti će kvalitetno moći pratiti nastavu u skladu s tehnologijama koje su danas dostupne. Centar ovakog tipa dodatno će i ojačati istraživačku infrastrukturu Fakulteta i omogućiti suradnju Sveučilišta sa gospodarstvom i društvenom zajednicom u regiji, kao i sa svim ostalim institucijama na svim razinama obrazovanja". Na kraju svog pozdravnog govora generalni konzul je svima zaželio sretne nadolazeće blagdane.

Svečanom otvaranju Informacijsko-tehnološko-inovacijski centara nazočio je izaslanik predsjedavajućeg predsjedništva BIH Dragana Čovića gospodin Igor Planinić koji je nazočnima prenio srdačne pozdrave predsjednika Čovića koji zbog ranije preuzetih obveza nije mogao biti na današnjoj svečanosti.

Potom je uslijedilo otvorenje Informacijsko-tehnološko-inovacijskog centra u kome su nazočni pogledali prigodan film o gradnji centra. Radi se o suvremeno opremljenom kabinetu za vježbe iz robotike, fizike i informatike. Ovaj centar je veliki poklon za Božić svim studentima koji ni sami nisu krili oduševljenje zbog njegovog otvaranja. "Super je ova nova tehnologija jer imamo nove mogućnosti koje do sada nismo imali prigodu koristiti u svom školovanju na Fakultetu", rekla nam je jedna studentica koju smo zatekli u novom centru. Slično misli i njen kolega koji nam je kazao: "Centar je odličan, a računala su puno jača nego u ostalim kabinetima, pametna ploča je također super i ovo je u tehnološkom smislu veliki iskorak za naš fakultet".

Fakultet je u opremanje prostora uložio oko 25 000 maraka, dok je Republika Hrvatska za nabavku najsuvremenije opreme osigurala 300 000 kuna (oko 75 000 maraka).

Nakon otvaranja za sve uposlenike fakulteta i njihove goste upriličen je prigodan domjenak.

HERCEGOVINA.info