FOTO  FPMOZ: Student Sveučilišta Mostar odlazi na jednogodišnju razmjenu u Kinu

FPMOZ, kina
...gdje je upriličen ispraćaj prvog studenta na jednogodišnju razmjenu u Kinu, točnije na Sveučilište u Peking.

Ispraćaj je organizirao dekan prof.dr.sc Mario Vasilj sa svojim najbližim suradnicima u prostorijama FPMOZ-a.

"U okviru Bolonjskog procesa mi na Sveučilištu Mostar imamo obvezu da potaknemo razmjenu studenata, i to je jako važno u njihovom obrazovanju jer se na taj način stječe dodatna praksa na kolegijima koji oni već studiraju. S druge strane jako je dobro da oni upoznaju drugi način rada, obrazovanja i života za vrijeme ove godine dana koliko naš student Josip ide u Kinu na razmjenu preko mreže Erasmus+. Vjerujemo da će on donijeti ne samo dobra iskustva sa tog Sveučilišta, nego da će potaknuti i druge studente na razmjenu u tom smjeru, te da ćemo uspostaviti dobru suradnju između našeg i sveučilišta u Pekingu", rekla je doc.dr.sc. Mirjana Milićević, pomoćnica dekana za razvoj i projekte.

"Mi smo ponosni da upravo naš student ide prvi na razmjenu u Kinu. To nam otvara opcije da i ostali studenti krenu njegovim putem, tako da mislimo da će Josip otvoriti put i drugim studenitima. On je bio doista uporan i upravo je ta njegova upornost bila presudan faktor da ode u Kinu. Josipu želimo puno sreće, i ne sumnajm da ćemo u ovih slijedeću godinu dana imati dobru komunikaciju sa njim",  kao što smo je imali i do sada", kazao je doc. dr.sc. Tomislav Volarić, pomoćnik dekana za studentska pitanja.

"Sa zadovoljstvom mogu istaknuti povećan interes naših studenata za odlazak
na inozemna sveučilišta, što je rezultat intenzivnije aktivnosti vodstva
Fakulteta i samog Studentskog zbora. Danas ćemo, u okviru programa
Erasmus+, ispratiti studente kemije-biologije kolege Branimira Ećimovića
(studenta diplomskog studija) koji odlazi u Gent na 10 mjeseci i Josipa
Cvitkovića (studenta preddiplomskog studija) koji ide u Peking na godinu
dana"
, kazala je prof.dr.sc. Zora Pilić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju.

Za kraj nekoliko riječi o svom odlasku rekao nam je student koji putuje u Kinu. Dobio sam stipendiju od vlade u Kini, te ću studirati godinu dana na Pekinškom institutu tehnologiije. Jedini sam student sa Sveučilišta u Mostaru koji ide u ovu razmjenu, a prije ovoga također sam bio na razmjeni u Zagrebu. Moja očekivanja su velika s obzirom da idem u drugačiju kulturu. Vjerojatno će mi biti teško da se brzo prilagodim na njihovu hranu, mentalitet i ostao, ali izazov je velik i spreman sam ga prihvatiti, rekao nam je student koji odlazi u razmjenu Josip Cvitković.

HERCEGOVINA.info