FPMOZ: Sažetak sastanka dekana prof.dr.sc. Marija Vasilja sa Dong Chunfengom, kineskim veleposlanikom

Sveučilište u Mostaru: Veleposlanik Kine u BiH posjetio FPMOZ

... je 23. siječnja 2014. ugostio Veleposlanika Narodne Repulblike Kine u Bosni i Hercegovini, Nj. Eksceleciju Dong Chunfeng.  U uvodnom razgovor dekan Vasilj je istaknuo kako je primarni interes Fakulteta prijateljstvo, koje bi bilo na obostrano zadovljstvo. Također je istaknuo kako je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, kao fakultet s najvećim brojem studenata Sveučilišta u Mostaru, otvoren za sve vidove suradnje s NR Kinom, a posebice kroz kulturne i obrazovne programe.
Veleposlanik Chunfeng je istaknuo kako je ugodno iznenađen uvjetima u kojima studiraju studenti Sveučilišta u Mostaru, te se zahvalio na toploj dobro došlici. Obrazovanje je ključan faktor razvoja svakog društva, te je Veleposlanik Chunfeng je istraknuo da je toga svijesna i NR Kina, koja svake godine ima oko 7 milijuna apsolvenata.

Tijekom razgovora Veleposlanik je istaknuo kako će kulturna i obrazovna suradnja vjerovatno biti najbrže rastući segment bilaterlane suradnje između NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe. O ovakvom vidu suradnje najviše je i razgovarano obzirom da je uz Veleposlanika Chunfeng gost dekana Vasilja bio i Saša Marić, savjetnik Predsjedatelja Vijeća ministara BiH gospodina Vjekoslava Bevande i koordinator bilateralne suradnje između NR Kine i Bosne i Hercegovine.
Dekan Vasilj je iskoristio prigodan razgovor i uputio pozivnicu Veleposlaniku za sudjelovanje kineskih umjetnika na dva značajna kulturna događaja koja će organizirati Fakultet u 2014. godini. Od 5. do 11. svibnja u planu je likovna kolonija Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u spomen na Prof. emeritusa Krešmira Ledića, prilikom koje će se okupiti umjetnici iz šire regije. Sva djela koja nastanu na koloniji biti će poklonjenja Fakultetu.
Također, u listopadu mjesecu 2014. pod nazivom „Jesen na FPMOZ-u" bit će upriličeno više različitih događaja u vidu kulturnog tjedna u kojem će se povezati znanstvenici i umjetnici iz cijelog svijeta.
Veleposlanik Chunfeng je prihvatio poziv dekana Vasilja upućen kineskim umjetnicima, te je istaknuo kako će proslijediti poziv prema kineskim institucijama kulture.

Nakon razgovora u Kampusu 1 Sveučilišta u Mostaru, Veleposlanik je sa suradnicima i dekanom Vasiljem posjetio i Kampus 2-Rodoč Sveučilišta u Mostaru u Rodoču. Nakon obilaska zgrade Fakulteta Veleposlanik je bio iznenađen činjenicom da Fakultet uspijeva pokriti troškove nastave i održavanja primjerice bazena, sportskih dvorana i terena.

Veleposlanik Chunfeng je na kraju svoje posjete istaknuo važnost uspostavljanja suradnje i razmjene studenata kojima bi NR Kina nakon završenog studija na nekom od kineskih Sveučilišta možda mogla postati i novi dom, te se zahvalio dekanu Vasilju na ugodnoj i sadržanoj posjeti.

Ispred Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti dekan Vasilj se zahvalio kineskom Veleposlaniku, te je potvrdio trajnu misiju Fakulteta za daljnim razvojem i ulaganjem u znanost i nastavu, a sve za dobrobit studenata Fakulteta i Sveučilišta u Mostaru.