FOTO/VIDEO  FPMOZ: Predstavljamo studij Informatike - 29.05.2017

FPMOZ
Danas predstavljamo studij Imformatike

CIJENJENI MATURANTI - BUDUĆI STUDENTI

Nalazite se u prijelomnom razdoblju vašeg života koji će vam uvelike kreirati budućnost. Znamo da uskoro završavate vaše srednjoškolsko obrazovanje i da vam se postavljaju brojna životna pitanja, a jedno od njih je, u svakom slučaju, i pitanje što i na koji način studirati. Mi vam između brojnih studija na Sveučilištu u Mostaru nudimo mogućnost da se odlučite za Studij informatike. U ovom kratkom prikazu želimo vam pružiti osnovne informacije o studiju informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

O STUDIJU INFORMATIKE
U novije vrijeme razvoj informatičkih tehnologija sve više utječe na društvo u cjelini, npr. ekonomiju, medicinu i druge znanosti.U studiju informatike se stručni sadržaji realiziraju kroz obvezne i izborne kolegije. Dopunjuju se metodičkim i pedagoško-psihološkim sadržajima. Cilj ovog studija je osposobljavanje studenata za uspješno i društveno odgovorno prenošenje informatičkog znanja na mlade naraštaje, uz samostalno korištenje najnovije računalne tehnologije u pripadajućim i raznolikim informatičkim primjenama. Studij završava izradom diplomskog rada koji je samostalna obrada nekog znanstvenog ili stručnog problema. Od akademske godine 2007./2008. Otvoren je jednopredmetni Studij Informatike. Naime, uočena je velika potreba za osobama koje su dobro osposobljene informatičkim znanjem i vještinama, a svakako i u budućnosti će ta potreba sve više i rasti.

TRAJANJE STUDIJA

Preddiplomski studij traje 6 semestara (3 godine). Diplomski studij traje 4 semestra (2 godine), nakon završenog preddiplomskog studija.
Nakon završetka preddiplomskog studija stječu znanja i sposobnosti za obavljanje pomoćnih poslova u laboratorijima u raznim tvrtkama, školama i drugim sličnim organizacijama i ustanovama, a nakon diplomskog studija (osobito nakon poslijediplomskog studija) znanja koja imaju široku stručnu i znanstvenu primjenu prvenstveno u školskim obrazovnim i u znanstveno istraživačkim ustanovama. Program studija Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru rađen je prema programima srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj, koji su usporedivi s programima istovjetnih studija na više vodećih europskih i američkih sveučilišta.
Ako želite upisati dvopredmetni studij, to znači da uz studij informatike obvezno upisujete još jedan studij (npr. tehnike ili matematike).

KOMBINACIJE STUDIJA INFORMATIKE S OSTALIM STUDIJIMA
Informatika - matematika Informatika - geografija Informatika - tehnika
Nakon završetka razredbenoga postupka u I. (srpanjskom) roku raspisuje se natječaj za preostala slobodna mjesta u II. (rujanskom) roku. Vrijeme upisa određuje se odlukom Senata Sveučilišta i objavljuje u natječaju.

UVJETI UPISA
Završena srednja četverogodišnja škola i položen razredbeni ispit.

RAZREDBENI POSTUPAK

Pravo upisa ostvaruju pristupnici koji su svojim rezultatom u razredbenom postupku izborili prvenstvo unutar broja pristupnika određenoga upisnim kvotama (na dvopredmetnom studiju to se odnosi na oba predmeta). Preporučena literatura za razredbeni postupak iz informatike (prijemni ispit) je sljedeća:
Gimnazijski udžbenici i zbirke, Priručnici za razredbeni postupak iz informatike.
Naš fakultet ima status Nvidia Cuda Teaching Centra koji ima ulogu poučavanja paralelnog programiranja na grafičkim karticama tvrtke nVidia GeForce i Tesla.
Fakultet ima status člana Oracle akademije u sklopu koje studenti mogu dobiti certifikate koji se odnose na „oracle database certification" i „Java Programmer Certification"

OPREMLJENOST STUDIJA INFORMATIKE

Imamo 2 kabineta informatike s ukupno 50 računala. Također imamo IInformatičko tehnološki inovacijski centar - ITIC opremljen s Apple računalima, pametnom pločom, Lego mindstorm robotima, arduino i raspberry pi paketima.