FPMOZ: Predavanja uglednih svjetskih fizičara s CERN-a

FPMOZ, razredna nastava, studij pedagogije, FPMOZ, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij Informatike, glazbena umjetnost, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, studij geografije, FPMOZ, FPMOZ, upisi, FPMOZ, upisi, FPMOZ, prijave, upisi, FPMOZ, ispiti, upisi, FPMOZ, upisi, Natječaj, FPMOZ, predavanje, FPMOZ, dan geografije, europski fondovi, FPMOZ, FPMOZ, dan pedagogije, FPMOZ, FPMOZ, glazbena umjetnost, FPMOZ, razredna nastava, FPMOZ, predškolski odgoj, studij predškolskog odgoja, FPMOZ, studij pedagogije, studij matematike, FPMOZ

...održat će se predavanja uglednih svjetskih fizičara s CERN-a u srijedu 7. ožujka 2018. godine s početkom u 12: 00 sati, dvorana 1-2.

12:00 - 13:00 prof. dr.sc. Ivica Puljak: „Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava"

Otkrićem Higgsovog bozona 2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. Ovo otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je započeo 90-tih godina a u kojem su i znanstvenici iz Hrvatske dali svoj doprinos. Standardni model je teorija o fizikalnim procesima na najfundamentalnijoj skali koja je u cijelosti eksperimentalno potvrđena ali nije kompletan teorija jer ne uključuje gravitaciju i opisuje samo 5 % ukupnog sastava svemira.

13:00 - 14:00 prof. dr.sc. Nikola Godinović: „ Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake"

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine detektorom LIGO čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska. Detekcija gama, najenergetskijeg dijela spektra elektromagnetskog zračenja iz svemira, omogućuje nam da dobijemo "sliku" najsilovitijih procesa u svemiru koji se odvijaju u blizini crnih rupa i neutronskih zvijezda. Znanstvenici iz Hrvatske članovi su MAGIC kolaboracije koja upravlja dvama najosjetljivijim teleskopima kozmičkih gama zraka i sudjeluju u izgradnji budućeg CTA opservatorija od stotinjak teleskopa. Gravitacijski valovi i gama zrake omogućuju nam da vidimo najenergetskiji skeleton svemira.