FOTO  FPMOZ: Otvorena izložba slika sa likovne akademije Krešimir Ledić - 29.09.2016

Izložba Kreša Ledić

... otvorena je večeras u galeriji Kraljice Katarine Kosača Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Program svečanog otvaranja izložbe vodila je Maja Lasić.

Nazočne je prvo  pozdravio dekan Fakulteta prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Mario Vasilj riječima:

"Poštovani uzvanici, dame i gospodo, dragi prijatelji, dobro došli na Izložbu radova s treće po redu Likovne kolonije Krešimir Ledić.
Iznimno nam je zadovoljstvo da još jednom možemo na zajedničkoj izložbi pogledati likovne radove sa ovogodišnje likovne kolonije u čast našega prijatelja i likovnoga stvaratelja Krešimira Ledića te velikana hrvatske pisane riječi Antuna Branka Šimića. Njihovo pjesničko i likovno stvaranje i Hercegovina svojom stvarnošću i svojim simbolima bili su izvori nadahnuća za ostvarena likovna djela, koja imamo priliku večeras vidjeti.
Ekspresionizam kao jedan od umjetničkih pravaca svoju posebnost je izborio promjenom predmeta umjetnosti, pa je umjesto odražavanja vanjske stvarnosti težio iskazivanju nutrine umjetnika, u što će te se moći i sami uvjeriti večeras razgledavajući ovu izložbu. Veliki Augustin Tin Ujević je jednom rekao: Umjetnost nikada ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim. Ona uvijek iznova za nas otkriva svijet u kojem živimo na jedinstven i neponovljiv način dajući mu pečat osobnosti. Umjetnost je govor kojega svatko od nas doživljava na jedinstven način kao pitanje koje i sami postavljamo i kao odgovor koji slutimo i kojega pokušavamo do kraja obrazložiti.
Jednom prilikom je netko rekao: Čovjek čovjeku daje svoje misli s riječju, a s umjetnošću ljudi jedni drugima predaju osjećaje. Zato mi na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru već sada najavljujemo četvrtu po redu likovnu koloniju Krešimir Ledić koju ćemo organizirati od 02. do 07. svibnja 2017. godine.
Krešimir Ledić je stalni izvor nadahnuća koji će ne samo svojim imenom nego i svojim likovnim djelom trajno inspirirati sve umjetnike koji se i ubuduće odazovu na našu likovnu koloniju. Poučeni dosadašnjim iskustvom, kanimo uvijek uz njega, upriličiti sjećanje na nekog od naših velikana, koji kao i on svjedoči svojom ljubavlju za čovjeka i Hercegovinu da se i ovdje može dotaknuti iznimno i univerzalno.
Tema četvrte po redu likovne kolonije Krešimir Ledić biti će u čast našega profesora i učitelja fra Joze Vasilja, a podteme će biti
-Dobro je činiti dobro i
- Život za druge
kroz koje će život našeg fra Joze biti dodatna inspiracija i nadahnuće.
Sve Vas koji ste večeras ovdje nazočni, osobito likovne stvaratelje sudionike likovne kolonije još jednom srdačno pozdravljam, dobro nam došli, uživajte u izložbi radova koji su nastali u svibnju mjesecu u našem i vašem Mostaru na trećoj po redu Likovnoj koloniji Krešimir Ledić.
Svako vam dobro i živjeli".

O koloniji je govorila profesorica  Vesna Sušac voditeljica radionice za učenike osnovnih škola koji su također stvarali u okviru kolonije Krešimir Ledić.

Sve nazočne koji su večeras ispunili prostor galerije pozdravio je i Jakov Pehar predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine.

O samoj izložbi, kao i o koloniji koja joj je predhodila govorio je Marin Ivanović povjesničar umjetnosti iz Dubrovnika.

Poseban aplauz svih naočnih dobili su prijatelji pokojnog Krešimira Ledića, Jusa Nikšić i Florijan Mićković.

U glazbenom dijelu otvaranja izložbe sudjelovali su studenti solo pjevanja Mario Bevanda i Hrvoje Merdžo uz klavirsku pratnju Amele Plosko.

Izložbu je otvarila u ime ministrice kulture i sporta Vlade Federacije BiH gđe. Zore Dujmović Danijela Marija Boras.

Sve fotografije u GALERIJI

HERCEGOVINA.info