FOTO  FPMOZ: Dan otvorenih vrata studija biologije i Studija Znanosti o okolišu

FPMOZ, dan otvorenih vrata, Dan biologije, biologija
Naime, već treću godinu za redom studenti i nastavnici navedenih studija su u sklopu manifestacije Dan otvorenih vrata FPMOZ-a organizirali edukativne radionice za učenike srednjih škola, kojima se nastoji povećati zainteresiranost učenika za znanost i istraživanje. Isto tako maturantima, kojima dolaze u posjet, na ovaj način pruža se više informacija o daljnjim obrazovnim mogućnostima.

Kako se 12. veljače u svijetu ujedno obilježava i kao Međunarodni dan Charlesa Darwina, tema ovogodišnje manifestacije bila je evolucija. Središnji događaj bilo je predavanje prof. dr. sc. Mladena Krajačića sa Sveučilišta u Zagrebu, s temom:"I Bog stvori molekularnu biologiju". Osim toga za učenike su organizirane i četiri tematski podijeljene radionice u sklopu kojih su se učenici nakratko vratili u prošlost te saznali više o stvaranju Sunčevog sustava i Zemlje, nastanku prvih biomolekula i stanica, evoluciji živog svijeta od jednostaničnih oblika do najodvedenijih kralješnjaka, ali i o presudnom utjecaju okoliša na procese specijacije i evolucije.

Cjelokupnom programu bilo je nazočno više od 450 učenika i njihovih profesora srednjih škola iz Mostara, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega, Kiseljaka, Busovače, Viteza, Stoca, Čitluka i Ljubuškog. Program za učenike trajao je do 16 sati, a od 16 do 19 sati radionice su bile otvorene i za sve zainteresirane posjetitelje.