FOTO: Skandalozno: Krađa faznih vodiča ugrožava elektroenergetski sustav Hercegovine

24.03.2011

U noći sa utorka na srijedu, nešto iza 01. sat desile su se krađe faznih vodiča na 110 kV dalekovodima koje su ugrozile elektroenergetski sustav Hercegovine

Krađe su izvršene gotovo istovremeno na dva veoma bitna dalekovoda i to na DV 110 kV Mostar-Jablanica i DV 110 kV Mostar-Široki Brijeg. Ukraden je bakarni fazni vodič čija je vrijednost na crnom tržištu nekoliko tisuća maraka, a stvarna šteta na dalekovodima je mnogostruko veća. Posljedice ovakvih drskih krađa mogu biti pogubne po cijeli elektroenergetski sustav Hercegovine jer su dalekovodi na kojima je izvršena krađa žila kucavica ovoga sustava. Nadljudskim naporima radnici Elektroprijenosa Mostar tijekom jučerašnjeg dana sanirali su štetu i ponovo osposobili dalekovode, te su isti su ponovo u funkciji.

Do kada će biti tako nije poznato, jer ovo nije prvi put da se dešavaju krađe koje ugrožavaju elektroenergetski sustav, a na licu mjesta smo se uvjerili da su krađu izveli profesionalci. Prosto je nevjerojatno kako su lopovi izveli pljačku po mrklom mraku na nepristupačnom terenu udaljenom nekoliko kilometara od prometnice. Hrabrost lopovima za ovako drske krađe daje činjenica da su uhićeni pljačkaši iz prethodnih slučajeva prošli bez težih kazni, pa na neki način pravosuđe daje poticaj za slijedeće pljačke.

hercegovina.info

loading...