Financijska blokada Mostara

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Mostar, ulice, Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, statut, Paddy Ashdown, Mostar, hotel ruža, Mostar, Bošnjaci, statut, Mostar, Hrvati, Bošnjaci, Mostar, blokada, Mostar, izbori, sip, Mostar, Smeće, parking, Mostar, proračun, Ljubo Bešlić, Mostar, skupoća, BIH, Mostar, OHR, Mostar, Slaven Raguž, Marko Gilja

Tako bi, osim političke krize koja vlada u gradu na Neretvi, grad uskoro mogla tresti i financijska kriza.

Upitno funkcioniranje

Iako je "pet do dvanaest" za proračun, gradskim vijećnicima očito nije žurba za njegovo usvajanje tako da bi iduća sjednica Vijeća o pitanju proračuna trebala biti tek sljedeći tjedan. Tada bi se trebala nastaviti nedavno prekinuta sjednica o temi parkiranja, a zatim i prijedloga proračuna.
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić je kazao kako čeka odgovor Kluba vijećnika HDZ-a o pitanju konsultacija oko parkiranja kako bi zakazao iduću sjednicu.
- Sljedeći tjedan trebali bismo održati sjednicu na kojoj bismo trebali razmatrati proračun. Naravno da je već kasno za njegovo usvajanje i zbog nedostatka financijskih sredstava,
inače ove godine kasne sve isplate, tek su isplaćene plaće i obveze prema proračunskim korisnicima za veljaču, uskoro bi trebale na red doći za mjesec ožujak. Imamo vrlo malo vremena, jer su isplate plaća i sredstava proračunskim korisnicima za travanj upitne, kazao je Ćorić.

Svaka daljnja odgoda dovodi u upit normalno funkcioniranje Mostara, izravno šteti građanima i proračunskim korisnicima te vodi u kaos koji nikomu ne koristi.
Vijećnik HDZ-a Ivan Beus kazao je kako bi sjednica trebala biti u utorak na kojoj će se vijećnici izjašnjavati o odlukama vezanih za parkiranje.
- Nadamo se da ćemo postići dogovor oko odluka za JP "Mo parking" jer je, između ostalog, ta odluka vezana i za ovogodišnji proračun. U istom nisu predviđena sredstva za ovo poduzeće niti njegove radnike, jer je ovo poduzeće spremno prihodovati, a ne biti na teret proračuna, kazao je Beus.
I gradonačelnik Ljubo Bešlić je nedavno kazao kako Gradsko vijeće mora donijeti odluku hoće li se JP "MO parking" zalediti i čekati bolja vremena ili odmah otpočeti s radom. Prvo bi značilo konzervirati opremu, ljude otpustiti i dati im otpremninu. Ukoliko se ne donese odluka o početku rada poduzeća, onda se u proračunu moraju predvidjeti i isplate otpremnina tim ljudima, koji su prekobrojni i koji su našli spas u tom poduzeću.

Preživljavajući proračun

Ukoliko i na sljedećoj sjednici ne bude kompromisa oko parkiranja, a samim tim i proračuna, evidentno je kako Mostaru prijeti financijska blokada te će se tako pored trenutačne političke krize i dizanja nacionalnih tenzija, ovaj grad ponovno potvrditi epitet "grada-slučaja".
Inače, ovogodišnji proračun predviđen je i u iznosu od oko 58 milijuna maraka. Uvažen je određeni broj amandmana, pa je tako, nakon intervencije vijećnika, Sportskom savezu Grada Mostara vraćen iznos na prošlogodišnjih 660 tisuća maraka. Inače, ovo je još jedan u nizu preživljavajućih proračuna te istim nije planiran niti jedan novi projekt, već će se isključivo raditi na dovršetku starih projekata.

Dnevni list