Filozofski fakultet prvi u BiH otvara savjetovalište za studente

Mostar sveučilište, studenti, Posušje, sveučilište, zabrana, Savjetovalište, Sveučilištu u Mostaru, Besplatna usluga, studenti, Filozofski fakultet, Mostar sveučilište, slogan
Savjetovalište će nuditi individualno i grupno savjetovanje.Bit će to prvo takvo savjetovalište na Sveučilištu u Mostaru, ali i općenito u Bosni i Hercegovini.

Bez predrasuda

Savjetovalište će studentima nuditi individualno i grupno psihološko savjetovanje, grupne treninge i radionice, te edukativne i savjetodavne sadržaje koji će biti dostupni i na mreži. U planu je pokretanje i internet-savjetovanja. Stručnu psihološku pomoć pružat će tim psihologa nastavnika sa Studija psihologije te vanjski suradnici. Podaci s fakulteta iz zapadnoeuropskih zemalja, koja imaju slična savjetovališta, pokazuju kako je primjetan stalni porast broja korisnika savjetovališta. Stručnjaci takav porast tumače slabljenjem predrasuda prema korištenju psihološkog savjetovanja. Također, studenti na osnovu vlastitih pozitivnih iskustava preporučuju kolegama odlazak u savjetovališta. Jedan od razloga je i što savjetovališta stalno proširuju ponudu usluga.

Besplatna usluga

Usluge savjetovališta za studente Filozofskog fakulteta bit će besplatne jer će njegov rad financirati fakultet. U planu je da u dogledno vrijeme na osnovi ugovora o međufakultetskoj suradnji usluge savjetovališta koriste i studenti s drugih članica Sveučilišta u Mostaru.

Inače, ovo je samo jedan od poteza nove uprave Filozofskog fakulteta i dekana fakulteta prof. dr. Zorana Tomića kada je riječ o poboljšanju studentskog standarda na Filozofskom fakultetu. Podsjetimo, u tijeku je realiziranje odluka o oslobađanju od plaćanja školarine za studente teškog imovinskog stanja te studente s invaliditetom i posebnim potrebama. Fakultet je dao i preporuke studentima i profesorima da ne kupuju i ne primaju darove prigodom obrana diplomskih radova. Sve aktivnosti obavljaju se u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru.

vecernji.ba