FOTO  Filmom Hiljadarka otvoreni 9. Dani filma Mostar

dani filma mostar

"Hvala organizatorima na Danima filma. Pozivam sve koji vole film da uživaju u narednim danima i da zajedno ohrabrujemo i Slavena i sve one koji pomažu ovo što oni rade. Ovim riječima želim otvoriti Devete dane filma u Mostaru", kazao je Dragan Čović.

Nazočnima se obratio i Slaven Knezović riječima, "Moje djetinstvo i moj život su bili obilježeni s dva kina, Partizan i Zvijezda, imao sam sreću da nisam propustio niti jednu projekciju koja se tamo prikazivala. Bilo mi je žao gledati sve mlade ljude koji nisu ni znali što je to kino, koji nisu imali prilike da vide film, bilo mi je teško gledati i studente koji se školuju u Mostaru a nemaju priliku otići u kino. Mladi ljudi su morali ići u Sarajevo ili Split kako bi pogledali dobar film. To je trajalo, sve dok nisam sam sebe upitao 'što ja mogu učiniti kao pojedinac kako bi to promijenio", kazao je Knezović.

Tijekom otvaranja Devetih dana filma uručene su i dvije nagrade za životno djelo "Stablo ljubavi". Nagradu su dobili književnik i scenarista Josip Mlakić i glumac Milutin Mima Karadžić.

U okviru ovogodišnjih Dana filma Mostar, koji će trajati do 2. studenoga, bit će prikazano devet dugometražnih filmova iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pored filma "Hiljadarka", kojim su započeli Dani filma na ovogodišnjem festivalu bit će prikazani filmovi "Gorčilo jesi li to došao da me vidiš?", redatelja Milana Karadžića, "Ničije dijete", Vuka Ršumovića, "Imena višnje", redatelja Branka Schmidta, "Bit ćemo prvaci svijeta", redatelja Darke Bajića, zatim film "Svinjari", redatelja Ivana Livakovića, "Takva su pravila", redatelja Ognjena Sviličića, "Zvizdan", redatelja Dalibora Matanića te film "Ljubav ili smrt", Danijela Kušana, čime će festival biti zatvoren - kazala je izvršna direktorica Dana filma Maja Lasić.

Cijena ulaznice je 5 KM. Promotivne cijene od 3 KM vrijede za učenike, studente i umirovljenike. Deveto izdanje Dana filma Mostar održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.