Dvije sjajne pjesnikinje u subotu u HNK Mostar

HNK Mostar, zločasta predstava, HNK, mala scena, HNK Mostar, predstava, HNK, kazalište, u godinama gladi, HNK Mostar, predstava, Kajališni sat, HNK Mostar, sezona, predstava, HNK Mostar, predstava, „Chick lit", HNK Mostar, predstava, HNK Mostar, štrajk, np mostar, HNK Mostar, predstava, HNK Mostar, np mostar, suradnja, Žepačka večer, HNK Mostar, kultura, Mostar, pedja bajović, HNK Mostar, HNK Mostar, audicija, HNK Mostar, HNK Mostar, Sve o ženama, Vanja i Sonja i Maša i još jedan, HNS, HNK Mostar, koncert, hns plus, josip mlakić, HNK Mostar, HNK Mostar, program, HNK Mostar, HNK Mostar, Festival Dani satire, HNK Mostar, HNK Mostar, pjesnikinja, HNK Mostar, hamlet
U kazalištu, koje je samo po sebi segment umjetnosti dostupniji i otvoreniji široj publici, predstavit će se u subotu, 15. lipnja, u 20 sati dvije sjajne mlade pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić.
Brojnost publike na prethodna dva događaja u okviru inicijative „Poezija u Kazalištu", odnosno kada su svoj poetski opus predstavili Marko Tomaš i potom Mili Đukić, pokazala je kako za liriku ima mjesta te da je ljudima ona itekako potrebna.
Anitu Pajević i Šimu Majić povezuje zajednički poetski senzibilitet koji se manifestira u različitim formama, ali redovito s jakim odjecima. Ovom prilikom će Šima Majić predstaviti svoju zbirku „Melankolija igra badminton" što je ujedno i prva promocija ove knjige u BiH. Prije nje je objavila „Potkožni sjever" za koju je dobila dvije nagrade, i to „Zdravko Pucak", koju dodjeljuje karlovački ogranak Matice hrvatske, i „Anka Topić", nagradu za najbolju knjigu poezije žena BiH. Motivi koje srećemo u Šiminoj poeziji su u rasponu od osobnog do kozmičkog jer, kako kaže, jedino tako je moguće postići totalnost iskustva svijeta i života.
„Teme su i općeljudske i one s kojima se suočava suvremeni čovjek i o kojima poezija uvijek iznova ima potrebu progovoriti i u tome je nezamjenjiva", kaže Šima.
Mostarka Anita Pajević također je nagrađivana autorica, 2015. godine je dobila nagradu „Mak Dizdar" za pjesnički prvijenac „Perlinov šum" za koji je kasnije dobila i nagradu Fondacije Nijaz Slipičević. Njezina poezija je fokusirana na fenomen buke, ali se kroz nju provlače i drugi vidovi umjetnosti kao što su glazba, film i fotografija.
„Zbirka je konceptualna, a zanima me komuniciranje čovjeka s onim što ga okružuje. U sve se upleo fenomen pamćenja i zaboravljanja te koliko smo u stanju zapamtiti nakon traume", kaže Anita o svojoj poeziji.
I jedna i druga mlada pjesnikinja se slažu kako je poezija svakako marginalizirana te da je ideja mostarskog HNK o vraćanju poezije među publiku sjajna.