Dragan Brkić je novi ravnatelj policije u HNŽ-u

... glasovao sedmeročlani Neovisni policijski odbor. U ovome policijskome odboru, koji je imenovala Skupština HNŽ-a, sjede po trojica hrvatskih i bošnjačkih predstavnika te jedan srpski član, piše Večernji list.

Za Brkića je glasovalo šest članova neovisnog policijskog odbora dok je jedan listić bio nevažeći.

MUP HNŽ-a

O imenovanju višegodišnjeg policijskog profesionalca na mjesto ravnatelja Uprave policije MUP-a HNŽ-a treba još glasovati Vlada ove županije. Po proceduri, Vlada bi se vrlo skoro o tome trebala očitovati, najvjerojatnije nakon kolektivnog godišnjeg odmora.

Do sada je na mjestu ravnatelja policija tijekom nekoliko posljednjih godina bio Amir Begić koji odlazi u mirovinu. Za vrijeme Begićevog rukovođenja Upravom policije, potpuno se normaliziralo stanje u policiji koje je jedno vrijeme bilo pod političkim utjecajem pojedinih dužnosnika koji su kasnije smijenjeni odlukom međunarodne uprave zbog svojih kriminalnih ispada.

Brkić se praktično vraća na mjesto s mjesta na kojemu je suspendiran prije skoro pet godina zbog montiranog procesa koji se vodio pred Sudom BiH.

Glavni kandidat

Brkić je prije sedam godina bio jedan od glavnih kandidata za ravnatelja Uprave policije Federacije BiH na kojoj je trebao naslijediti Zlatka Miletića, a podizanje optužnice protiv njega imalo je za cilj spriječiti takav rasplet. Čak je i uhićen zajedno s visokim dužnosnicima Mirom Ćorićem i Tomislavom Martinovićem.

Na suđenju se pokazalo da je optužba protiv Brkića bila bez ikakve osnove. Brkić je oslobođen optužbi pred Sudom BiH za gotovo smiješne optužbe za korupciju i kriminal jednako kao drugi visoki hrvatski dužnosnici koji su se našli kao meta montiranog procesa kojemu je bio cilj oslabiti ulogu unutar policije, ali i politike Hrvata u HNŽ-u.

Inače, u MUP-u HNŽ-a, kako doznajemo, doći će i do svojevrsnog pomlađivanja cijelog kadra, od pozornika do viših dužnosnika, zbog odlaska u mirovinu i potreba da se policijski sustav osloni na nove snage.