Dosta migranata nekontrolirano nestalo iz Salakovca, iz Sarajeva dovoze nove grupe

salakovac
Potvrdio je to i voditelj ovog centra Edin Denjo, kazavši da će u ponedjeljak znati točan broj novopristiglih migranata. "Ide se na to da popunimo sve kapacitete kad već imamo mjesta. Centar i služi tome da se pomogne ovim ljudima, da ne bi morali biti po parkovima i u ruševinama. Sve je i dalje pod kontrolom, problema nema, hrane i svih ostalih potrepština imamo dovoljno", kazao je Denjo za Avaz. Oko pedeset migranata smještenih 18. svibnja u Izbjeglički centar Salakovac napustilo je do danas Mostar i zaputilo se u nepoznatim pravcima. Njihov krajnji cilj su zemlje Europske unije, a granica s Republikom Hrvatskom nije daleko.

Ipak, poučeni ranijim iskustvima, pa i doživljajima drugih, zaobilaze granične prelaze u zapadnoj Hercegovini, te ih većina kao prvu odrednicu na svojoj ruti označava Bihać i Bosansku krajinu. "Od dana kad su smješteni u Salakovac do danas, migranti nisu imali ni najmanji problem u Centru", potvrdio je Denjo, odbacujući tvrdnje MUP-a HNŽ-a u čijem je biltenu tijekom prošlog tjedna navedeno da je dolazilo do incidenata među migrantima i navodnog napada na stražare.

"Jedini problem, ako se tako može nazvati, jeste taj što nam je prije dva dana uslijed udara groma otkazao internet. Pozvali smo ljude iz Telecoma, koji su odmah uspostavili privremeni signal, koji nije kvaliteta kao što je bio raniji. Danas smo radili na otklanjanju i tog problema", rekao je Denjo za Oslobođenje, uz podsjećanje da migranti svakog dana imaju po tri obroka, jedan suhi i dva topla, te da je dosad prikupljena velika količina hrane i ostalih potrepština neophodnih za život dostojan čovjeka.

I ovom prilikom zahvalio je humanim ljudima iz svih dijelova zemlje, koji su za kratko vrijeme osim hrane prikupili i higijenska sredstva, veš, odjeću i obuću za migrante. "Djeca iz vrtića prikupila su igračke i paketiće za vršnjake u Centru. Sugrađani su zaista humani, ne smijemo to zanemariti", kaže Denjo. Preostalih 120 migranata koji borave u Salakovcu podvrgnuti su novim medicinskim pregledima, tijekom kojih nije ustanovljena niti jedna bolest ili zaraza. Denjo ističe zahvalnost Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić", čije je osoblje od početka vršilo preglede i svakodnevno bilo pri ruci migrantima koji su trebali bilo kakvu vrstu medicinske pomoći. Kapacitet ovog centra iznosi skoro 300 mjesta.