Doktorica nominirana za 'Hercegovku godine': Marina Berberović: Zdravstveni radnici obavljaju odgovoran posao koji ne trpi greške

03.12.2019

Marina Berberović, specijalista za urgentnu medicinu u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, ove godine nominirana je za „Hercegovku godine“ u kategoriji zdravstvo.

Doktorica Berberović poznata je po borbi za prava i status zdravstvenih radnika, u prvom redu doktora, a od prosinca 2018. godine obnaša i funkciju predsjednice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ.

Nominacija za „Hercegovku godine“ bila je povod za razgovor s doktoricom Berberović. Marina je za „Avaz“ govorila o aktualnoj nominaciji, o zdravstvu u BiH i HNŽ-u, o statusu liječnika te na koncu i o odlasku doktora i zdravstvenih radnika iz BiH u zemlje Zapada.

Doktorica Berberović istaknula je da je njena borba za prava radnika jedan od osnovnih razloga za nominaciju za „Hercegovku godine“.

- Iako sam liječnik po zanimanju i nominirana sam u kategoriji zdravstva, za moju nominaciju je zaslužna borba za prava radnika, u ovome slučaju doktora i posebno mi je drago što je to razlog nominacije. Danas je jako teško pokrenuti bilo kakve promjene, a posebno borbu za bolji status radnika. Zbog toga mi je drago da je to moje zalaganje prepoznato – rekla je Berbrović.

Također, doktorica je istaknula da bi eventualno osvajanje ove titule bilo značajno ne samo za nju, već i za ostale radnike jer bi to bila kruna borbe i putokaz radnicima iz drugih sektora da slijede primjer zdravstvenih radnika HNŽ.

Doktorica Sveučilišne bolnice istaknula je kako zdravstvo mora funkcionirati jer svi trebamo kvalitetan zdravstveni sustav. 

- Zdravstvo je, nažalost, još uvijek neriješeno pitanje u BiH. Nedostatak kadra predstavlja problem, veoma kvalitetni radnici odlaze, a ovi koji ostaju teško stižu odgovoriti na sve potrebe pacijenata. O pojedinim listama čekanja ili nedostatku opreme ne treba ni govoriti, a bojim se da će, ako se stvari ne krenu mijenjati, stanje biti i gore. Potrebe pacijenata su sve veće i krajnje je vrijeme da se o istim govori, kao i problemi s kojima se djelatnici susreću te da se sprovede kvalitetna reforma zdravstvenog sustava – kazala je Berberović.

O statusu zdravstvenih radnika i doktora u BiH, Marina je kazala da su verbalni napadi postali svakodnevica te da su sve češći i fizički obračuni s doktorima i drugim radnicima u zdravstvu.

- Nisam subjektivna kada kažem da radnici u zdravstvu danas nisu cijenjeni. Dokaze za to imate svakodnevno u medijima. Stanje je takvo da nas društvo prisiljava da sve manje radimo svoj posao onako kako smo naučili da treba, medicinski ispravno, a sve više ispunjavamo želje pacijenata koje nisu opravdane. Zdravstvo jeste naš posao, ali nismo dužni trpjeti napade i psovke jer odbijemo uraditi nešto što nije opravdano – dodala je Berberović.

Također, ona je navela da zdravstveni radnici obavljaju odgovoran posao koji ne trpi greške te da za svoj rad nisu dovoljno plaćeni, to jeste, potplaćeni su.

Marina je za „Avaz“ ispričala i svoje iskustvo u borbi s kompliciranim sustavom i o tome koliko je važno biti ustrajan i aktivan u borbi za promjene i poboljšanja.

- Danas je teško pokrenuti bilo kakve promjene, a posebno u državi gdje su zakoni nedorečeni i puno toga nije jasno definirano. Mi smo pokrenuli promjene nakon 10 pasivnih godina tijekom kojih nije bilo nikakvog napretka. Sigurna sam da to nećemo dopustiti nikada više. Također, se nadam da su i odgovorni shvatili koliko ove naše promjene doprinose kvalitetnijem zdravstvu. Doktori sada vide da je bolje sutra moguće u BiH i odlazak je skoro pa zaustavljen. Financijsko pitanje je trenutno dijelom riješeno, a sada na red dolaze ostale stvari koje doprinose boljem statusu i većem zadovoljstvu radnika – istaknula je ova uspješna Mostarka.

Na kraju, doktorica Marina je izrazila nadu da će Strukovni sindikat doktora biti uzor ostalim sindikatima kao i pokretač promjena u borbi za zajednička prava. Promjene nabolje su moguće, potrebno ih je samo željeti pokrenuti!

 


loading...